Ισχυρή σύσταση στις ιδιωτικές εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος να ακολουθήσουν το παράδειγμα της ΔΕΗ και να απορροφήσουν μέρος των ανατιμήσεων στις λιανικές τιμές του ρεύματος που προκύπτουν από την ενεργοποίηση των ρητρών αναπροσαρμογής σε περιβάλλον χονδρεμπορικών τιμών-ρεκόρ απηύθυνε ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, κατά την τηλεδιάσκεψη στο ΥΠΕΝ.
Οι εταιρείες από την πλευρά τους κράτησαν κλειστά τα χαρτιά τους αναφορικά με τους σχεδιασμούς τους για τα τιμολόγια και ζήτησαν λεπτομέρειες σχετικά με τις τεχνικές παραμέτρους του μηχανισμού (το πώς και πότε θα εισπράξουν τα χρήματα της κρατικής επιδότησης), τονίζοντας ότι είναι σημαντικό για τη ρευστότητά τους αυτό να γίνει το ταχύτερο δυνατό, ενώ και από την πλευρά του υπουργείου επιβεβαιώθηκε η βούληση για ταχεία εφαρμογή του μέτρου για να φανεί η πίστωση (από την κρατική επιδότηση) στους λογαριασμούς των καταναλωτών χαμηλής τάσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σύσκεψη μίλησαν κυρίως οι μη καθετοποιημένοι προμηθευτές, που εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την επικοινωνιακή διαχείριση και κυρίως την «ταύτιση» της κυβέρνησης με τη ΔΕΗ και την εκπτωτική της πολιτική.
Χαρακτήρισαν λάθος το «μπαράζ δηλώσεων από κυβερνητικά στελέχη υπέρ της ΔΕΗ», στη λογική ότι δημιουργεί πρόβλημα στον ανταγωνισμό. Εξέφρασαν επίσης προβληματισμό για τις παραμέτρους που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά την κοστολόγηση των εκπτώσεων της ΔΕΗ. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας φέρεται να τόνισε ότι η εξέλιξη των χονδρεμπορικών τιμών (που οφείλεται σε διεθνείς εξωγενείς παράγοντες) δημιουργεί συνθήκες ισχυρής πίεσης στην αγορά και ότι η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τους καταναλωτές. Παρέμβαση πραγματοποίησε και ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, καθ. Αθανάσιος Δαγούμας, που αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της ΡΑΕ για την ενίσχυση της διαφάνειας και την προώθηση του ανταγωνισμού στον κλάδο ηλεκτρικής ενέργειας.
 
Το «μήνυμα» Κ. Μητσοτάκη
«Ανακοινώσαμε πολύ συγκεκριμένα μέτρα για το πώς δεν θα υπάρχουν ουσιαστικές επιπτώσεις στους καταναλωτές από τις μεγάλες αυξήσεις στο φυσικό αέριο, με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη όλη η Ευρώπη», είχε δηλώσει νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τα εγκαίνια της νέας φωτοβολταϊκής μονάδας 10 MW της R Energy στην Κορινθία.
«Αφενός χρησιμοποιώντας δημόσιο χρήμα και αφετέρου σε συνεννόηση με τη ΔΕΗ -και εκτιμώ και με τους άλλους μεγάλους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας- στοχεύουμε να απορροφήσουμε αυτήν την αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε, αφενός, να μην πληγεί το διαθέσιμο εισόδημα του νοικοκυριού, αφετέρου να μην υπονομευθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής, της ελληνικής βιομηχανίας». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η προστασία των πολιτών αφορά και την προστασία από τις όποιες διακυμάνσεις στις τιμές της ενέργειας που είναι προϊόν της εξαιρετικά σύνθετης και συχνά απρόβλεπτης διαδικασίας πράσινης μετάβασης».