Αγώνας δρόμου γίνεται προκειμένου να καταβληθεί το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ σε πάνω από 800.000 χαμηλοσυνταξιούχους πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, και συγκεκριμένα κατά την εβδομάδα που θα πραγματοποιηθούν –νωρίτερα– οι τακτικές πληρωμές των συντάξεων από τον ΕΦΚΑ.
«Τυχεροί» θεωρούνται οι περίπου 140.000 παλαιοί συνταξιούχοι, με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, που ήδη τους προηγούμενους μήνες πληρώθηκαν τα αναδρομικά κατά τα 2/5, όπως προβλέπει ο νόμος, και πλέον, με τις συντάξεις Ιανουαρίου 2022, που θα καταβληθούν από τις 20 Δεκεμβρίου, θα λάβουν τα 3/5 του ποσού που δικαιούνται.
Το πλήρες ποσό θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο του 2023, όταν και θα πληρωθούν οι συντάξεις Ιανουαρίου του 2024 (5/5 του ποσού).
Αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ διενεργούν τις απαιτούμενες διασταυρώσεις προκειμένου να σταλεί στον ΕΦΚΑ η λίστα με τους δικαιούχους του έκτακτου επιδόματος των 250 ευρώ. Το έκτακτο επίδομα αφορά περίπου 830.000 χαμηλοσυνταξιούχους των 600 ευρώ, ενώ το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο ποσό των 250 ευρώ ανά δικαιούχο, προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος του φορολογουμένου, σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020. Η ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν συμψηφίζεται με τυχόν χρέη του συνταξιούχου.
Βάσει, δε, του σχεδιασμού, από τη στιγμή που ο ΕΦΚΑ θα έχει στη διάθεσή του τα αρχεία της ΑΑΔΕ θα χρειαστεί το πολύ μία ημέρα προκειμένου να προχωρήσει στις πληρωμές. Στόχος είναι οι πληρωμές να γίνουν πριν από τις γιορτές, ήτοι την εβδομάδα 20 με 23 Δεκεμβρίου.
Πρόκειται άλλωστε για την εβδομάδα που ο ΕΦΚΑ θα πραγματοποιήσει και τις τακτικές πληρωμές των συντάξεων (κύριων και επικουρικών) του Ιανουαρίου, νωρίτερα από το κανονικό, ως είθισται την περίοδο των Χριστουγέννων. Αναλυτικά, το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών προβλέπει ότι το ΙΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις Ιανουαρίου τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου για τους συνταξιούχους που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9. Για τους συνταξιούχους με ΑΜΚΑ που λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8, οι πληρωμές θα γίνουν την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου. Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλει τις συντάξεις την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου. Το ίδιο και ο ΟΓΑ αλλά και το ΕΤΑΑ (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί κ.λπ.). Μία μέρα μετά, την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, θα καταβάλουν τις συντάξεις στους δικαιούχους το ΝΑΤ αλλά και το Δημόσιο, όπως και τα υπόλοιπα ταμεία μισθωτών του ΕΦΚΑ. Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος του Ιανουαρίου 2022 θα καταβληθούν, όπως στο Δημόσιο, την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021.
Μάλιστα, με τις τακτικές αυτές πληρωμές, κι ενώ από τον ΕΦΚΑ δεν έχουν προγραμματιστεί έως το τέλος του έτους άλλες έκτακτες καταβολές για αναδρομικά ποσά, αυξήσεις στις συντάξεις τους κατά μέσον όρο 40-80 ευρώ θα δουν δεκάδες χιλιάδες «παλαιοί» συνταξιούχοι. Πρόκειται για περίπου 140.000 συνταξιούχους (πριν από τον Μάιο του 2016) που ήδη, κατά τις προηγούμενες καταβολές αναδρομικών, έλαβαν ποσά που αντιστοιχούν στα 2/5 του συνολικού ποσού που δικαιούνται. Πλέον, με τις συντάξεις Ιανουαρίου θα λάβουν την τρίτη δόση των αυξήσεων, από τις πέντε συνολικά που θα καταβληθούν μέχρι το 2024. Τις δύο πρώτες δόσεις, του 2020 και του 2021, τις είχαν λάβει μέσα στον Οκτώβριο.
Την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου το απόγευμα θα δουν στους λογαριασμούς τους τα 250 ευρώ που δικαιούνται ως έκτακτη ενίσχυση και οι χιλιάδες ανασφάλιστοι υπερήλικοι δικαιούχοι των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ. Η καταβολή θα γίνει μαζί με την κανονική τους πληρωμή.