Μέτρα από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ
 
Τα περιστατικά με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού σχολίασε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και  κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Όπως εξήγησε στην Ελλάδα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 12 εκατ. εμβολιασμοί που μεταφράζονται σε 6 εκατ. εμβολιασμένους και έχουν εντοπιστεί κάποιες εκατοντάδες περιπτώσεις που διερευνούνται. 
«Το σκάνδαλο με τα ψευδή πιστοποιητικά εμβολιασμού είναι ηθικά και πολιτικά καταδικαστέο. Το κράτος και η δικαιοσύνη θα αποδώσουν τις ευθύνες που αναλογούν σε όσους εμπλέκονται, με διάθεση σωφρονιστική, παραδειγματική και αποτρεπτική. Τα όσα συνέβησαν με τα ψευδή πιστοποιητικά είναι οι παθογένειες μιας Ελλάδας που πασχίζουμε να αφήσουμε πίσω μας. Πάρα τις αντικοινωνικές και - χωρίς αμφιβολία- ανήθικες συμπεριφορές κάποιων, η κυβέρνηση έκανε και θα εξακολουθεί να κάνει ό,τι απαιτείται για να νικήσουμε τον ιό και να βαδίσουμε γρηγορότερα στο δρόμο της προόδου. Δυστυχώς, η στάση της αντιπολίτευσης στο ζήτημα αυτό είναι αστήρικτη και αδικαιολόγητη», σημείωσε. 
Όπως είπε έπειτα, απαντώντας σε ερώτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τους επίορκους, έχουν ήδη ψηφιστεί κάποια μέτρα που προβλέπουν πρόστιμα και πειθαρχικές διαδικασίες και από την ώρα που το θέμα παραπέμπεται και στη δικαιοσύνη, προβλέπονται και ποινικές κυρώσεις για μια σειρά από βαριά αδικήματα.
«Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι πρέπει για να αποδοθεί δικαιοσύνη για τις πράξεις αυτές που είναι ακραία παραβατικές», είπε ο κ. Οικονόμου.
 
Μέτρα και εξαγγελίες από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ
Ξεκινώντας την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης σημειώνοντας ότι  φέτος «αποτελεί τη συμβολική και ταυτόχρονα ουσιαστική επάνοδό μας στην πληρότητα του βίου, οικονομικού, κοινωνικού, εκπαιδευτικού και ευρύτερα πολιτισμικού».
«Δεκαεννιά μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας και παρότι ο ιός επιμένει είμαστε σε θέση να ανοίξουμε βήμα. Είμαστε σε θέση να το πράξουμε γιατί με σχεδιασμό και σώφρονες επιλογές κρατήσαμε τη χώρα υγειονομικά, οικονομικά και κοινωνικά όρθια. Με πολιτικές ενίσχυσης του ΕΣΥ και στήριξης της πραγματικής οικονομίας. Τώρα με πολιτικές και πυρήνα το ΕΣΥ, τον εμβολιασμό και το αρτιότερο κράτος μπορούμε να περιορίσουμε περαιτέρω την πανδημία και να καταφάσκουμε στη ζωή. Η πορεία στο επόμενο διάστημα δεν θα είναι ανέφελη. Η πανδημία συνεχίζει να προκαλεί αναταράξεις και οι αναταράξεις προκαλούν ανησυχία στους πολίτες», συνέχισε. 
«Στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα απαντήσει στις ανησυχίες, τα προβλήματα αλλά και στις προσδοκίες της ζώσας κοινωνίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.
Ο ίδιος τόνισε ότι  ο πρωθυπουργός «θα απαντήσει έχοντας ως παρακαταθήκη όσα πετύχαμε, στο εισόδημα, στις εξαγωγές, στις επενδύσεις, στις θέσεις απασχόλησης που δημιουργήθηκαν, στις δουλειές που άνοιξαν. Όλα αυτά δεν είναι μια επίκληση αυταρέσκειας. Είναι η απόδειξη ότι με την πολιτική, το σχέδιο, τις μεταρρυθμίσεις μας, μπορούμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες προόδου και προκοπής που αξίζουν στις Ελληνίδες και τους Έλληνες.
«Στην ομιλία του πρωθυπουργού οι νέοι θα βρίσκονται στο επίκεντρο. Και φυσικά θα υπάρχουν μέτρα και εξαγγελίες για το σύνολο της κοινωνίας. Στόχος είναι τα πλεονεκτήματα και το όφελος από μια Ελλάδα που αλλάζει και αναπτύσσεται με πρωτόγνωρους ρυθμούς να φθάσουν σε όλους με δικαιοσύνη και ταχύτητα. Με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία που στηρίζεται στα αποτελέσματα της δουλειάς μας. Με ευαισθησία, με ανθρωπιά, με λογική και σύνεση προχωράμε σταθερά στην Ελλάδα της επόμενης μέρας και οι πολίτες ξέρουν ότι θα είμαστε δίπλα τους και δεν θα αφήσουμε κανέναν να μείνει πίσω», πρόσθεσε. 
 
Επέκταση υποχρεωτικότητας;
Σε άλλη ερώτηση για την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «δεν είναι στη σκέψεις μας να έχουμε ανακοινώσεις για την επέκταση της υποχρεωτικότητας το επόμενο διάστημα», αναφέροντας πως δίνεται έμφαση από τις 13 Σεπτεμβρίου, που ξεκινάει η ημέρα εφαρμογής των μέτρων, στην υλοποίηση όλων όσων έχουν εξαγγελθεί.
«Έχουμε την πεποίθηση ότι αν δουλέψουμε σωστά και συνεργαστούμε όλοι για την τήρηση των μέτρων αυτών, μπορούμε να πετύχουμε εκείνα τα αποτελέσματα που θα μας θωρακίσουν έναντι της πανδημίας», είπε χαρακτηριστικά.
Ο προσανατολισμός της κυβέρνησης, όπως πρόσθεσε, στρέφεται στον εμβολιασμό των ανηλίκων και στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί το προηγούμενο διάστημα.