Με τη χαρακτηριστική φράση “ξύνουμε τον πάτο του βαρελιού” ανώτερη κυβερνητική πηγή έχει περιγράψει τη στασιμότητα που υπάρχει στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και την ανησυχία για την επόμενη ημέρα.
Μήνας σταθμός για την πορεία της πανδημίας είναι ο Οκτώβριος, καθώς θα φανεί ο αντίκτυπος από το άνοιγμα των σχολείων στους επιδημιολογικούς δείκτες. 
Σύμφωνα με πληροφορίες τη Δευτέρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη όπου θα γίνει μία πρώτη αποτίμηση των δεδομένων, ενώ η επόμενη κομβική ημερομηνία είναι η 1η Οκτωβρίου οπότε και επιστρέφουν στα αμφιθέατρα οι φοιτητές. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ανησυχούν και για το κλίμα χαλαρότητας που μπορεί να επικρατήσει σε ένα μεγάλο τμήμα των πολιτών- κυρίως όσο θα πλησιάζουν τα Χριστούγεννα - και για το σκοπό αυτό επιδιώκουν επιτάχυνση των εμβολιασμών στις μεγαλύτερες ηλικίας. 
Ο στόχος για χτίσιμο τείχους ανοσίας μέσα στο φθινόπωρο απομακρύνεται όλο και περισσότερο, καθώς οι νέοι εμβολιασμοί προχωρούν με αργούς ρυθμούς (κάτω από 20.000 την ημέρα). Μάλιστα τρία από τα mega- εμβολιαστικά κέντρα - στο Ελληνικό στη Ρόδο και στην Κέρκυρα- κλείνουν, με την κυβέρνηση να μιλά για αναδιάταξη. 
Το μεγάλο πρόβλημα είναι η στασιμότητα που καταγράφεται στους εμβολιασμούς των μεγαλύτερων ηλικιών, καθώς αυτή τη στιγμή το βήμα προς την “επιχείρηση Ελευθερία” έχει κάνει περίπου το 60% με 65% των άνω των 50 ετών. Ακόμα και να προστεθεί ένα 8% με 10% που έχει νοσήσει, το συνολικό ποσοστό παραμένει χαμηλό. 
Το θετικό είναι πως στις ηλικίες κάτω των 35 ετών παρατηρείται μια καλύτερη πορεία στο ρυθμό των εμβολιασμών. Την τελευταία εβδομάδα 102.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης, με την μεγαλύτερη πλειοψηφία να αφορά στις νεαρές ηλικίες. Στο μεταξύ άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την χορήγηση της αναμνηστικής δόσης εμβολίου, που θα ξεκινήσει από τους ανοσοκατεσταλμένους (συνολικά αφορά 285.000 πολίτες).
 
Στάση αναμονής
Σε αυτή την χρονική συγκυρία στην κυβέρνηση τηρούν στάση αναμονής και δεν ανακοινώνουν νέα μέτρα, καθώς υπάρχει συγκράτηση των επιδημιολογικών δεικτών και ελεγχόμενη πίεση στο σύστημα υγείας. Ωστόσο το θέμα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών παραμένει στο τραπέζι, κυρίως για εκπαιδευτικούς, ιερείς και σώματα ασφαλείας. 
Όσον αφορά στους εκπαιδευτικούς θα εκτιμηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα από  το άνοιγμα των σχολείων, ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν πως το ποσοστό όσων έχουν εμβολιαστεί ή έχουν πρόσφατα νοσήσει είναι εξαιρετικά υψηλό και φτάνει το 90%. Ικανοποίηση υπάρχει και για τους εμβολιαστικούς ρυθμούς των φοιτητών, καθώς  πάνω από το 73% έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση ή έχουν νοσήσει. Ιδιαίτερα υψηλά είναι και τα ποσοστά εμβολιασμού του προσωπικού των ΑΕΙ καθώς πάνω από το 87% έχουν κάνει και τις 2 δόσεις. Μάλιστα  στα μέλη ΔΕΠ το ποσοστό αυτό πηγαίνει στο 91% σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Ωστόσο προβληματισμός υπάρχει για την πορεία των εμβολιασμών στα σώματα ασφαλείας, αν και δεν είναι εύκολη υπόθεση η λήψη οριστικών αποφάσεων. Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν πως για παράδειγμα στο στρατό δεν μπορεί να καλυφθούν οι θέσεις που θα προκύψουν σε περίπτωση αναστολών, όπως έγινε με τους γιατρούς. 
Πάντως το lockdown παραμένει εκτός συζήτησης, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε “διασωλήνωση” της οικονομίας σε μία κρίσιμη συγκυρία και ενώ αναθεωρήθηκε ο στόχος της ανάπτυξης στο 5.9%. Σε αυτή την χρονική στιγμή εκτός συζήτησης είναι η επιστροφή του click away στα εμπορικά καταστήματα για τους ανεμβολίαστους και μία τέτοια απόφαση θα ληφθεί μόνο σε περίπτωση που υπάρξει μεγάλη έξαρση της πανδημίας. Πρόκειται για την ύστατη λύση, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε σημαντική πτώση του τζίρου και θα δημιουργούσε προσχώματα στη δυναμική επαναφορά της οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.