Την τελική ευθεία των διαδικαστικών ενόψει των εσωκομματικών εκλογών σηματοδοτεί για το ΚΙΝΑΛ η τρέχουσα εβδομάδα, με μοναδικό «αστερίσκο» το ζήτημα των υπογραφών. Η προθεσμία κατάθεσής τους λήγει την Παρασκευή, ωστόσο οι όποιες εξελίξεις αναμένονται νωρίτερα.
Μοναδικό ερωτηματικό, το οποίο πυροδότησε μεγάλη ένταση στην Κεντρική Επιτροπή της 3ης Οκτωβρίου, παραμένει ο Χάρης Καστανίδης, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι στην επεισοδιακή εκείνη συνεδρίαση είχε υποστηρίξει ότι δεν αναγνωρίζει το μητρώο μελών της Χαρ. Τρικούπη, ζητώντας πολιτική απόφαση επικύρωσης των υποψηφιοτήτων ή έγκριση των υπογραφών ανεξαρτήτως μητρώου. Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι καλούνται να καταθέσουν υπογραφές είτε 5.000 μελών του κόμματος είτε του 15% της Κ.Ε., ενώ η απόφαση προέβλεπε ότι ακόμη και όσοι είχαν ήδη υπογράψει ως μη μέλη είχαν τη δυνατότητα να εγγραφούν έως την Παρασκευή. Από το περιβάλλον του κ. Καστανίδη υποστηρίζουν ότι έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις 5.000 υπογραφές, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο αν μεταξύ αυτών υπάρχει επαρκής αριθμός μελών.
Λήγει την Παρασκευή η προθεσμία για την κατάθεσή τους, που αποτελεί προϋπόθεση για την ανάδειξη των υποψηφίων για την ηγεσία.
Συνεπώς, το ερώτημα που παραμένει είναι τι θα συμβεί αν δεν πληρούται η συγκεκριμένη προϋπόθεση. Σαφής απάντηση δεν υπάρχει. Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης επιμένει στη θέση του για το μητρώο, ενώ στον «σκληρό»προεδρικό πυρήνα δεν διαφαίνεται διάθεση για… άλματα συμβιβασμού, παρότι ευρύτερα, σε στελέχη που στηρίζουν την κ. Γεννηματά, καταγράφεται μεγαλύτερη διαλλακτικότητα. Πιθανή εμπλοκή, πάντως, θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις και στα στρατόπεδα Λοβέρδου και Ανδρουλάκη.
Από το περιβάλλον του πρώτου η θέση που εκφράζεται είναι ότι εάν υπάρξει αποκλεισμός «θα πρόκειται για πλήγμα στη Δημοκρατική Παράταξη και στη Δημοκρατία» ενώ και η πλευρά του ευρωβουλευτή σημείωνε πρόσφατα πως «οι υποψήφιοι είναι όλοι εκλεγμένοι από τον ελληνικό λαό και ο όποιος αποκλεισμός είναι αδιανόητος».
Σε κάθε περίπτωση, όλα θα ξεκαθαρίσουν σύντομα, με την κατάθεση των υπογραφών Καστανίδη και την επόμενη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής Δεοντολογίας, Καταστατικού και Πιστοποίησης, που δεν αποκλείεται να γίνει και σήμερα.
Οσον αφορά, τέλος, την ευρύτερη κατανομή δυνάμεων, την παραίτησή του από τη θέση του εκπροσώπου κοινοβουλευτικού έργου υπέβαλε ο Σπύρος Καρανικόλας, δηλώνοντας επισήμως τη στήριξή του προς τον Ανδρέα Λοβέρδο.