«Οι καινούργιες συνθήκες απαιτούν νέες αποφάσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «δεν μιλάμε για άνοιγμα, αλλά για αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων».
Πρόσθεσε δε με έμφαση ότι «περισσότερη ελευθερία σημαίνει περισσότερη υπευθυνότητα».
Μιλώντας από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών, σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας και τις επιπτώσεις της στην οικονομία είπε ότι «σε πρώτη φάση επιτρέπονται τα Σαββατοκύριακα οι μετακινήσεις για αναψυχή και άσκηση μεταξύ των δήμων. Είναι καλύτερα να εκτονώνονται οι πολίτες και να ενισχύεται η αγορά, παρά να συγκεντρώνονται σε σπίτι όπου βγάζουν μάσκες και χαλαρώνουν τα μέτρα. Το επόμενο βήμα είναι να ανοίξουν τα σχολεία με πρώτα τα λύκεια».
Και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει με τις διαδημοτικές μετακινήσεις να βλέπουμε φαινόμενα συνωστισμού, γιατί με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο οι περιορισμοί μειώθηκαν, μπορεί να επανέλθουν». Συμπλήρωσε δε ότι «αν το μέτρο το διατηρούσαμε για μεγάλο διάστημα θα αποκτούσε ταξικά χαρακτηριστικά».
Για το λιανεμπόριο τόνισε ότι «θα επαναλειτουργήσει συντεταγμένα».
«Από Δευτέρα λειτουργεί το λιανεμπόριο», συνέχισε, «μέτρο που μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, υπό την προϋπόθεση ότι θα οδηγήσει τους πολίτες σε αλλαγή συμπεριφορών. Αφού δούμε τα αποτελέσματα, την επόμενη εβδομάδα θα εξετάσουμε την επαναλειτουργία των Λυκείων. Αυτά τα δύο αντίβαρα ελευθερίας έχουν ένα κοινό νήμα. Επιχειρούν να αμβλύνουν την κόπωση των πολιτών και να τους κατευθύνουν σε υπαίθριους χώρους, αλλά και να βοηθήσουν την Οικονομία».
 
«Νέα φάση, νέα χαρακτηριστικά»
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «μπαίνουμε σε νέα φάση, με νέα χαρακτηριστικά, έχουμε νέα μετάλλαξη που προκαλεί μεγαλύτερη διασπορά, έχουμε σύμμαχο μας τον καιρό, έχουμε μια πιο εξαντλημένη κοινωνία, αλλά έχουμε και τα εμβόλια», είπε, υπογραμμίζοντας ότι «καμία χώρα δεν ακολούθησε την ίδια στρατηγική με την οποία ξεκίνησε, οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε, να αξιολογούμε μέτρα, να καταργούμε όσα δεν δούλεψαν».
«Πολλές φορές αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε σχεδιασμούς, είτε λόγω νέων δεδομένων είτε ένα απροσδόκητο γεγονός όπως οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων».
«Τα μέτρα επέφεραν πίεση στους πολίτες, οι οποίοι άρχισαν να ξεστρατίζουν. Δεν ήταν μόνο οι 700 πορείες αλλά και οι καθημερινές παραβάσεις, μη αποστολή sms, τα πάρτι και οι συγκεντρώσεις στα σπίτια και δεν κουράστηκαν μόνο οι πολίτες, αλλά οι μηχανισμοί επιτήρησης», επισήμανε.
 
Self-tests
Αναφορικά με τα self-tests, χαρακτήρισε «θλιβερή» την προσπάθεια της αντιπολίτευσης να ταυτίσει το εγχείρημα με μια εταιρεία, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για «σημαντικό επικουρικό εργαλείο», το οποίο είναι «σημαντικό για να ξανανοίξουμε τα σχολεία μας». Πρόσθεσε δε ότι οι μαθητές των λυκείων θα έχουν κάνει self-tests, τα οποία είναι «σημαντικά αλλά δεν υποκαθιστούν τα PCR και τα τεστ αντιγόνου».
«Είμαστε η πρώτη χώρα που επιστρατεύει μαζικά τα self test» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και ευχαρίστησε «το Ελεγκτικό Συνέδριο που αντελήφθη την κρισιμότητα και επικύρωσε τον διαγωνισμό. Εάν υπάρχουν προτάσεις για το πως θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν, εδώ είμαστε»
 
Εμβόλια
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι έως το τέλος του Μαρτίου έγιναν 1,65 εκατ. εμβολιασμοί, προβλέποντας ότι θα γίνουν 1,5 εκατ. δόσεις τον Απρίλιο. «Μέχρι να τέλη Μαΐου» θα έχουμε καταφέρει να προστατεύσουμε όλους τους συμπολίτες μας άνω των 60 και τις ευπαθείς ομάδες», είπε, σημειώνοντας ότι «μέχρι το Πάσχα να έχουμε χτίσει ένα πρώτο τείχος ανοσίας».
«Αν η ΕΕ καταφέρει να προμηθευτεί περισσότερα εμβόλια, έχουμε την επιχειρησιακή δυνατότητα να τα αυξήσουμε», είπε, έχοντας αφήσει αιχμές νωρίτερα με την παρατήρηση ότι «η ΕΕ δεν μας τα είπε όλα καλά», διότι «πράγματι πέτυχε στην αλληλεγγύη και απέτυχε στην έγκαιρη προμήθεια επαρκών ποσοτήτων και στην διάθεσή τους στα κράτη μέλη. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ ο εμβολιασμός στην Ευρώπη είναι απελπιστικά αργός».
«Η ΕΕ οφείλει να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα, προκειμένου να υποχρεώσει τις εταιρείες να φανούν συνεπείς σε όσα έχουν υπογράψει. Ακόμη και εάν χρειαστεί να απαιτήσουν απαγόρευση εξαγωγών», παρατήρησε.
Ωστόσο, όπως είπε, «η επιχείρηση “Ελευθερία” δουλεύει υποδειγματικά και δεν τυγχάνει της στοιχειώδους αναγνώρισης από τη αντιπολίτευση». «Αν είχαμε τριπλάσια εμβόλια, θα είχαμε κάνει τριπλάσιες δόσεις», σχολίασε.
«Είμαστε στην 5η θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ που έχουν εμβολιάσει ανθρώπους και με τις δύο δόσεις», είχε τονίσει νωρίτερα, σημειώνοντας ότι «στον δείκτη της πρόσθετης θνησιμότητας η χώρα μας έχει από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, με 6,6% βάσει μίας γαλλικής μελέτης». 
 
«Η άνοιξη να φέρει το καλοκαίρι»
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Δημοκρατία λειτουργεί παρά τις δυσκολίες και πως η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να ενημερώνει τους πολίτες και την εθνική αντιπροσωπεία.
«Θα ευχόμουν οι συνεδριάσεις να είναι λιγότερες, να είχε μπει τελεία στην πανδημία. όμως παντού στον κόσμο ο ιός εμφανίζεται επιθετικός στον επίλογο του», είπε και πρόσθεσε πως «στόχος μας είναι η εφετινή άνοιξη να φέρει το αληθινό καλοκαίρι στην ελληνική κοινωνία».
Αναφερόμενος στα διεθνή στοιχεία, προκειμένου -όπως είπε- να συμφωνηθεί ότι η γλώσσα τον αριθμών είναι ο μόνος δρόμος κοινής κατανόησης του πανδημικού φαινομένου, τόνισε πως «σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμός Υγείας η Ελλάδα είναι στην 23η θέση σε απώλειες ανά εκατ. κατοίκων. Αν ήμασταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα είχαμε ακόμη 8.000 νεκρούς. Αυτή είναι μια επιτυχία της χώρας».
 
Νέο κύμα
«Η διαχείριση της πανδημίας είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ. Ενώ ο πλανήτης βιώνει ένα νέο κύμα, η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα από άλλα κράτη με πιο ανεπτυγμένα συστήματα υγείας. Έχουν γίνει και λάθη, τα οποία πρώτος έχω αναγνωρίσει, αλλά η εικόνα καταστροφής που παρουσιάζει η αντιπολίτευση είναι ψέμα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
«Η τελευταία επίθεση του Covid χτυπά σε όλη την Ευρώπη, όμως στην Ελλάδα μερικώς αναχαιτίστηκε γιατί πήραμε μέτρα τον Φεβρουάριο. Επίσης στην Ελλάδα τα νοσοκομεία δέχονται πίεση άνευ προηγουμένου, αλλά ανταποκρίνονται», είπε
 
Στήριξη της οικονομίας
Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η συνολική στήριξη της κυβέρνησης στην Οικονομία από την αρχή της πανδημίας είναι στα 40 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ αναφέρθηκε στην ενίσχυση του κλάδου της εστίασης: Θα δοθούν «330 εκατομμύρια ευρώ στον κλάδο της εστίασης για να μπορέσουν οι εστιάτορες να επανεκκινήσουν τις επιχειρήσεις τους».
«Η αυτοκυριαρχία από το φόβο του 2020 κινδυνεύει να μετατραπεί σε απειθαρχία το 2021», τόνισε για τα μέτρα που έχουν ληφθεί στον αγώνα κατά της πανδημίας.