«Αισθάνομαι ότι είμαστε πολύ πιο κοντά στην ελευθερία. Βεβαίως, ακόμα είναι αρκετά νωρίς να μιλήσουμε για τους όρους και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες δυνητικά θα μπορούσαμε να βγούμε το Πάσχα και να έχουμε ένα Πάσχα διαφορετικό από το περσινό. Η πραγματικότητα είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε πολύ περισσότερα όπλα» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Μιλώντας στο «Open», σημείωσε πως τα «τα δύο μεγάλα μας όπλα είναι ο εμβολιασμός και τα self-test» και εξήγησε ότι «αυτή τη στιγμή είμαστε στα πρόθυρα του ανοίγματος για μία μεγάλη κατηγορία συμπολιτών μας που έχουν υποκείμενα νοσήματα, οι οποίοι υπολογίζονται γύρω στις 800.000. Την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε οι ηλικίες 50-59 ετών να μπορούν να εγγράφονται για εμβολιασμό. Η εκτίμησή μας είναι ότι τον Μάιο προφανώς θα έχουμε συμπληρώσει 3 έως 3,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς και θα έχει χτιστεί ένα πολύ σημαντικό τείχος ανοσίας, για να μπορέσουμε να πάμε μπροστά. Από την άλλη πλευρά, λειτούργησε για πρώτη φορά το self test στην Ελλάδα, αν θέλετε και πειραματικά στα σχολεία και η εμπειρία ήταν εξαιρετικά ενθαρρυντική. Η ελληνική Πολιτεία ήταν από τις πρώτες στην Ευρώπη που ουσιαστικά αξιοποίησε το όπλο αυτό και μάλιστα διέθεσε το προϊόν δωρεάν» είπε. Πρόσθεσε δε ότι με την εφαρμογή του μέτρου για το άνοιγμα των Λυκείων καταγράφηκαν 600 θετικά δείγματα, για κάποια απ’ αυτά έγιναν ήδη επιβεβαιωτικά τεστ και οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 90% επιβεβαιώνονται τα αυτοδιαγνωστικά τεστ.Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό πως με το νέο αυτό εργαλείο είμαστε σε θέση αυτή τη στιγμή ασυμπτωματικοί συμπολίτες μας και παιδιά, δηλαδή πολίτες που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσαν να ελεγχθούν, ήδη να βρίσκονται σε απομόνωση και να μη συμβάλλουν στη διάδοση του ιού». Συμπλήρωσε πως το ίδιο μπορεί να γίνει και σε άλλους κλάδους και πρόθεση της κυβέρνησης είναι «εντός της εβδομάδας, από την Πέμπτη να διατεθούν self test και σε άλλες κατηγορίες πολιτών και εργαζομένων, που υπολογίζουμε ότι θα είναι γύρω στις 900.000. Μιλάμε για κατηγορίες εργαζομένων και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, όπως είναι το λιανεμπόριο, η Δικαιοσύνη, η ανοιχτή εστίαση, οι τραπεζικές συναλλαγές κ.α.».
 
«Ακούμε τους ειδικούς, αξιολογούμε τα επίκαιρα δεδομένα»
«Η βασική μας πολιτική είναι ακούμε τους ειδικούς, αξιολογούμε τα επίκαιρα δεδομένα» υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας. Σε ερώτηση μήπως τελικά δεν είναι τόσο νωρίς να γίνουν κάποιοι υπολογισμοί για το Πάσχα, απάντησε πως δεν θέλει να προκαταβάλει τις απόψεις των ειδικών, αλλά εκτίμησε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν εισηγήσεις εκ μέρους της επιστημονικής επιτροπής. «Είναι προφανές ότι κάθε μέρα που περνάει προσθέτει πολύ σημαντικά δεδομένα, τα οποία θα πρέπει να αξιολογούνται». Όπως επισήμανε, υπάρχει και το ζήτημα των επιβαρυμένων περιοχών και μέσω αυτών υπάρχει κίνδυνος να ασκηθεί πολύ μεγάλη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι εμείς είμαστε απολύτως έτοιμοι ως Πολιτεία για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε σε ό,τι χρειαστεί για να διευκολυνθεί η ελεγχόμενη κίνηση κατά τη διάρκεια του Πάσχα. Όμως, είναι οι ειδικοί εκείνοι που θα κάνουν τις εισηγήσεις με τα επίκαιρα δεδομένα της επόμενης εβδομάδας» ξεκαθάρισε.
 
Οι πολίτες να διοχετεύονται σε ελεγχόμενα κυκλώματα δραστηριότητας
Αναφέροντας ότι η εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα, ο κ. Γεραπετρίτης είπε επίσης ότι το πείραμα που έχει γίνει, οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί από την ελληνική Πολιτεία «αποδεικνύεται εν τοις πράγμασι ότι ήταν οι σωστές αποφάσεις. Δηλαδή, η λογική τού να μπορέσουμε να ανοίξουμε ελεγχόμενα ορισμένες δραστηριότητες για την κοινωνία και την οικονομία ανέδειξε ακριβώς την ανάγκη να υπάρχει αποσυμπίεση, γιατί η αλήθεια είναι ότι έχει υπάρξει μεγάλη ψυχολογική κόπωση. Από την άλλη πλευρά, εμείς θέλουμε τους πολίτες να διοχετεύονται σε πιο ελεγχόμενα κυκλώματα δραστηριότητας. Είναι πολύ σημαντικό οι πολίτες να βρίσκονται σε ανοιχτούς υπαίθριους χώρους χωρίς συγχρωτισμούς, παρά να βρίσκονται σε συναθροίσεις σε σπίτι. Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά, ελεγχόμενα και με αυτοδιαγνωστικά τεστ, να βρίσκονται στα σχολεία, αντί σε σπίτια και σε πλατείες. Είναι σημαντικό να λειτουργεί το λιανεμπόριο και πρέπει να εξάρω το γεγονός ότι ο εμπορικός κόσμος έχει συνταχθεί απολύτως με όλα τα μέτρα ασφαλείας» είπε.
Παράλληλα, ο κ. Γεραπετρίτης ζήτησε να μην εφησυχάζουμε τώρα που έχουμε περισσότερα εργαλεία. «Θα είμαστε πάντοτε σε μεγάλη επαγρύπνηση και θέλω να απευθύνω και πάλι μία έκκληση στους συμπολίτες μας οι οποίοι είναι μεγαλύτερης ηλικίας να προστρέξουν στον εμβολιασμό. Αυτή είναι μία σημαντική πράξη ευθύνης και απέναντι στους ίδιους, αλλά και απέναντι στους συμπολίτες μας». Ζήτησε δε να μεταφερθεί το μήνυμα ότι «είναι πολλαπλασιαστικό το θετικό αποτέλεσμα του εμβολιασμού για τις μεγάλες ηλικίες».