Κάθε νέα μέρα είναι πιο λυπητερή από την προηγούμενη. Η χώρα είναι σε ένα διαρκές πένθος.

Οι νεκροί αυξάνονται, ο αριθμός των διασωληνωμένων υψηλός, οι ΜΕΘ πιέζονται, 122 συνάνθρωποι με μηχανική υποστήριξη εκτός ΜΕΘ, οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό στα όρια αντοχής τους, οι μεταλλάξεις συνεχίζονται, η πανδημία είναι εδώ.

Και μέσα σ’ όλο αυτό το υγειονομικό αδιέξοδο η κυβέρνηση άρχισε να βάζει σε λειτουργία το σχέδιο της για το κλείσιμο των δημόσιων νοσοκομείων. Ενδεικτική είναι η μυστική σύσκεψη 12 γιατρών - βουλευτών της Ν.Δ, με επικεφαλής τους υπουργούς Υγείας, παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία του σχεδίου για τα δημόσια νοσοκομεία, το οποίο στηρίζεται στο λεγόμενο σύστημα «hub and spoke», δηλαδή το σύστημα «κόμβου και ακτίνας». Σχεδιάζεται η διασύνδεση των μικρών περιφερειακών νοσοκομείων με τα μεγαλύτερα των αστικών κέντρων, βάζοντας στο κάδρο και συμπράξεις με ιδιωτικά νοσοκομεία.

Σύμφωνα με το σχέδιο το νοσοκομείο «Κόμβου» θα παρέχει όλες τις ιατρικές υπηρεσίες, θα έχει υψηλή χρηματοδότηση και προηγμένη ιατρική τεχνολογία. Το νοσοκομείο αυτό θα διασυνδέεται με τα λεγόμενα νοσοκομεία «Ακτίνες» τα οποία θα εξυπηρετούν μόνο τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Με πιο απλά λόγια, τα περιφερειακά νοσοκομεία αντί να ενισχυθούν, θα υποβιβαστούν σε Κέντρα Υγείας και θα εξυπηρετούν επί της ουσίας μόνο τις ανάγκες πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Και ενώ θα περίμενε κανείς την ενδυνάμωση του ΕΣΥ και να πάρουμε το μάθημά μας από την πανδημία, η ΝΔ ξεγυμνώνεται, για να αποδείξει ότι υλοποιεί όσα υποσχέθηκε. Και υποσχέθηκε προεκλογικά στους «φίλους ολιγάρχες της υγείας» την «άλωση» των Δημόσιων Νοσοκομείων και την παράδοσή τους σ’ αυτούς. Μετά ήρθε ο εφιάλτης της πανδημίας. Ε! κι ύστερα; Θα υλοποιηθούν όσα έταξε ο κ. Μητσοτάκης, που δεν ορρωδεί προ ουδενός.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι ο υγειονομικός χάρτης που σχεδιάζεται από τη κυβέρνησης της ΝΔ, έχει σκοπό να διαλύσει το ΕΣΥ μέσα από συγχωνεύσεις και την μετατροπή περιφερειακών νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι αυτό προσχεδιάστηκε από την ημέρα που ανέλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ, με τον κ. Μητσοτάκη να λέει χαρακτηριστικά: «είναι αδιανόητο σήμερα να έχουμε δύο νοσοκομεία σε απόσταση 20 με 30 χιλιομέτρων και τα δύο… θα πρέπει να ξεπεράσουμε αυτούς τους τοπικισμούς και αυτές τις αναχρονιστικές αντιλήψεις».

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι άνοιξε η ατζέντα για την υποβάθμιση 63 Γενικών Νοσοκομείων της χώρα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η πλήρης υποβάθμιση του ΕΣΥ, η απαξίωση προς τους γιατρούς, νοσηλευτές και η εγκατάλειψη των υποδομών κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποδεικνύουν τον σκοπό της δογματικής πολιτικής της ΝΔ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι πριν τελειώσει η μπόρα της πανδημίας και πίσω από τις λέξεις «εξορθολογισμός», «αναβάθμιση» και «νοικοκύρεμα», κρύβεται η πραγματική κατεδάφιση των Δημόσιων Νοσοκομείων.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι στο πάζλ του υγειονομικού χάρτη του κ. Μητσοτάκη κρύβεται πλέον η ΑΜΕΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ του ΕΣΥ. Μήπως η παράλειψη ορισμού Διοίκησης στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας έχει σχέση με αυτά τα σχέδια; Τι λένε οι Βουλευτές της ΝΔ του Νομού μας;

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι είναι μια κυβέρνηση ένοχη για την υγειονομική τραγωδία και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, η οποία πρέπει να φύγει για να μπορέσουν να επιβιώσουν τα λαϊκά και μεσαία στρώματα της κοινωνίας μας. Που τελευταίο και μοναδικό τους στήριγμα για την υγεία τους έχουν το ΕΣΥ. `Η όχι;