Παρέμβαση, στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, έκανε προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα, η Βουλευτής του Νομού μας, κ. Ασημίνα Σκόνδρα, ζητώντας λύσεις στα προβλήματα και τις καθυστερήσεις στην αποκατάσταση βλαβών του δικτύου ηλεκτροδότηση στο Νομό Καρδίτσας.

Η κ. Σκόνδρα, στην ερώτηση της, αναφέρει:

«Κύριε Υπουργέ, πολλαπλασιάζονται οι περιπτώσεις, όπου πολίτες δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν πλέον σε λογικούς χρόνους για διάφορα ζητήματα, όπως στην αποκατάσταση ζημιών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης του νομού Καρδίτσας. Οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται, δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο, ωστόσο μετά και τις τελευταίες νέες καταστροφές από πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν εκ νέου τον Νομό, τα παράπονα από πολίτες για την δυσλειτουργία του ΔΕΔΔΗΕ A.E. πληθαίνουν.

 

Ιδιαίτερα έντονο είναι το πρόβλημα σε ορεινές περιοχές και στα χωριά, που αντιμετωπίζουν πληθώρα δυσκολιών, που όμως η αποκατάσταση βλαβών καθυστερεί σημαντικά. Αντίστοιχα καθυστερήσεις παρατηρούνται στην ολοκλήρωση ηλεκτροδότησης νέων πελατών. Επίσης παρουσιάζονται μεγάλες καθυστερήσεις στην σύνδεση εγκατεστημένων φωτοβολταϊκών πάρκων, όπως και σε νέες αγροτικές εγκαταστάσεις.

 

Εγκυμονεί δε ο κίνδυνος στα παραπάνω να προστεθούν και βλάβες στις συνδέσεις των υφιστάμενων αγροτικών ηλεκτροδοτήσεων, που νομοτελειακά συμβαίνουν τον χειμώνα και με την προετοιμασίας της νέας καλλιεργητικής περιόδου την άνοιξη, θα χρειαστούν αποκατάσταση.

 

Αυτή τη στιγμή, στο νομό Καρδίτσας, τον όγκο όλων των παραπάνω εργασιών τις επωμίζεται ένας εργολάβος του ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του συνεργείου του, αλλά και των τεχνικών του ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., δεν μπορούν να καλύψουν των μεγάλο όγκο αποκατάστασης των βλαβών και νέων ηλεκτροδοτήσεων. Πρόσφατα μάλιστα υπήρξε θανατηφόρο ατύχημα τεχνικού από το συνεργείο του εργολάβου, κατά τη διάρκεια αποκατάστασης βλάβης υπό πολύ αντίξοες συνθήκες.

 

Η κατάσταση στον νομό Καρδίτσας είναι τέτοια, που κατά καιρούς ήρθαν συνεργεία εργολάβων όμορων νομών, να βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων που σας περιγράφω.

 

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ερωτάστε κύριε Υπουργέ:

 

  • • Σε τι ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει το Υπουργείο σας με τον ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., ώστε να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης του Νόμου Καρδίτσας και να ολοκληρωθούν όσα έργα και αιτήσεις ηλεκτροδότησης βρίσκονται σε εκκρεμότητα από μήνες έως και δύο έτη;

 

  • • Υπάρχει δυνατότητα συμπληρωματικής εργολαβίας, για τα έργα που εκκρεμούν ή να κληθούν να συνδράμουν στην επίλυση των εκκρεμών θεμάτων, εργολαβίες των όμορων νομών;

 

  • • Καθώς τα τελευταία χρόνια υπήρξαν πολυάριθμες αποχωρήσεις τεχνιτών ηλεκτρολόγων, οι οποίες δεν αναπληρώθηκαν και δεν μπορούν να καλυφθούν με την μία θέση μόνιμου προσωπικού, που προβλέπεται στην τελευταία προκήρυξη του ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., αλλά ούτε και από το προσωπικό που απασχολείται περιοδικά με 8μηνές συμβάσεις, υπάρχει δυνατότητα να καλυφθούν τα υφιστάμενα κενά, από τους επιλαχόντες της τελευταίας προκήρυξης του ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. στον Νομό Καρδίτσας, που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και βρίσκεται στο στάδιο των συνεντεύξεων;»