Με επιπλέον 25.000 εκπαιδευτικούς πρόκειται να ξεκινήσουν τη Δευτέρα τα σχολεία.


Το ΦΕΚ το οποίο περιγράφει το πρωτόκολλο με το οποίο θα λειτουργήσουν τα σχολεία για το σχολικό έτος 2022-2023 ενόψει του αγιασμού που θα γίνει τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου έχει ήδη έρθει στο φως της δημοσιότητας.
Eιδικότερα αναφέρεται ότι ανοίγουν τα σχολεία με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να επιστρέφουν στις σχολικές αίθουσες χωρίς υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Επίσης, δεν θα είναι υποχρεωτικό το self test για την προσέλευση στις σχολικές μονάδες, όμως για ανεμβολίαστους καθηγητές και προσωπικό το ΦΕΚ ορίζει ένα rapid test ή PCR test την εβδομάδα.
Για την κάλυψη των λειτουργικών κενών έγιναν 8.600 διορισμοί σε πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ειδική αγωγή, ανεβάζοντας τον αριθμό των διορισμών την τελευταία διετία σε 25.000. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι οι προσλήψεις αναπληρωτών θα φθάσουν συνολικά τις 35.000 –οι περισσότερες έχουν ήδη γίνει– για να καλυφθούν τα οργανικά και λειτουργικά κενά που είτε υπάρχουν είτε θα προκύψουν.
Όσον αφορά στη μέριμνα που πρέπει να υπάρξει ώστε να αντιμετωπιστεί το υψηλό λειτουργικό κόστος των σχολείων τον χειμώνα, η υπουργός παρέπεμψε στους αρμόδιους δήμους και το υπουργείο Εσωτερικών που χορηγεί τα κονδύλια για τη λειτουργία των υποδομών των σχολικών μονάδων.