Πλησιάζει η ώρα των φορολογικών δηλώσεων και του ΕΝΦΙΑ.  Εντός των επόμενων  ημερών αναμένεται και η δημοσιοποίηση του νέου εντύπου της φορολογικής δήλωσης, οι κωδικοί του οποίου κρύβουν εκπτώσεις φόρου και απαλλαγές που θα πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι.

Την αύξηση του τακτικού επιδόματος ανεργίας στα 479 ευρώ, από 438 ευρώ ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης κατά τη διάρκειά της συνέντευξης τύπου σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,4%.

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο ακίνητα στην Ελλάδα θα χρειαστεί να προχωρήσουν στην ενεργειακή τους αναβάθμιση από το 2028 και έως το τέλος του 2032, διαφορετικά δεν θα μπορούν να ενοικιαστούν ή να πωληθούν.

Με μικρότερες ποσότητες και φθηνότερα προϊόντα προσπαθούν οι καταναλωτές να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια που εξακολουθεί να πλήττει τα εισοδήματά τους.

Καταργείται από τις φετινές δηλώσεις το πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικών δηλώσεων για φυσικά πρόσωπα.

Σε αύξηση 7% συγκλίνουν οι προτάσεις τις οποίες έχουν καταθέσει οι κοινωνικοί εταίροι, οι επιστημονικοί φορείς, η Τράπεζα της Ελλάδος και το ΚΕΠΕ προς το υπουργείο Εργασίας  σε σχέση με τον κατώτατο μισθό ο οποίος θα ισχύσει από την 1η Απριλίου 2023.

Εκτιμάται ότι οι αντιδράσεις της ΕΚΤ και της Κομισιόν θα είναι αρνητικές

Στο 1,4 δισ. ευρώ έναντι 1,2 δισ. ευρώ που έκλεισε το 2022 ανεβάζουν οι εκτιμήσεις των τραπεζών τις νέες χορηγήσεις στεγαστικών δανείων το 2023, προβλέποντας άνοδο της αγοράς κατά 17% έναντι 30% που αυξήθηκε η στεγαστική πίστη την περίοδο 2021-2022.

Η διαδικασία και τα δικαιολογητικά

Την κατάργηση της φορολογικής ενημερότητας για συγκεκριμένες περιπτώσεις μεταβιβάσεων ακινήτων προβλέπει απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Τις κρατικές επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τον Μάρτιο ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Γεμάτος από φορολογικές υποχρεώσεις, οι οποίες εκπνέουν στα τέλη Φεβρουαρίου, είναι ο τρέχοντας μήνας.

Μειώνεται από τα 20 έτη άμεσα στα 10 έτη και εν συνεχεία σταδιακά στα 5 έτη η  περίοδος παραγραφής των χρεών προς τους Ο.Τ.Α., με μεταβατική περίοδο 2 ετών μέχρι τις αρχές του 2025, στη διάρκεια της οποίας οι Δήμοι έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν οφειλές της περιόδου 2013-2017.

Τα κριτήρια για τα ποσά που θα πάρουν περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι στο πλαίσιο του επιδόματος προσωπικής διαφοράς που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός εξειδίκευσε το πρωί της Τετάρτης η κυβέρνηση.

Φορολογούμενους και επιχειρήσεις  που έλαβαν επιστροφές φόρων (εισοδήματος και ΦΠΑ) ιδιοκτήτες ακινήτων, 2.500 υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών βάζει στο στόχαστρο ο ελεγκτικός μηχανισμός,

Σχεδόν οι μισοί δήμοι της χώρας ζητούν μείωση ή ακόμη και επαναφορά των τιμών στα επίπεδα που ήταν το 2018

Έως τις 31 Μαΐου μπορούν οι υπόχρεες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες να υποβάλουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ “myBusiness Support” τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τις ενισχύσεις που έλαβαν από τους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων του 2023, για τη χρήση του 2022.

Εως τις 15 Μαρτίου, αναδρομικά και αυτόματα, θα καταβάλει ο ΕΦΚΑ εν είδει προκαταβολής τμήμα της επικουρικής, που ξεκινάει από 100 ευρώ, μπορεί όμως και να ξεπερνάει τις 6.000 ευρώ, σε συνταξιούχους που αναμένουν ακόμη και χρόνια την έκδοση της επικουρικής τους σύνταξης.

Χρονιά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θεωρούν οι τράπεζες το 2023, καθώς θα «τρέξουν» συνδυαστικά τα προγράμματα του αναπτυξιακού νόμου,