Οι αυξημένες τιμές στα σούπερ μάρκετ, και η  αύξηση των τιμών των καυσίμων αναγκάζει την κυβέρνηση να ανοίξει τη βεντάλια των μέτρων στήριξης διευρύνοντας ποσά και δικαιούχους.
Η καλή πορεία των εσόδων στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, συνεπεία της αύξησης των τουριστικών εσόδων και του ΦΠΑ, αλλά και της εφάπαξ, από πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων, αποπληρωμής του λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ, έχει δημιουργήσει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για τις επόμενες παρεμβάσεις οι οποίες εν δυνάμει μπορούν να καλύψουν περίοδο μέχρι και τον Σεπτέμβριο.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τέθηκαν  επί τάπητος τα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν από την κυβέρνηση με βάση τον δημοσιονομικό χώρο που έχει δημιουργηθεί αλλά και τις προβολές των εσόδων του προϋπολογισμού μέχρι το τέλος του έτους. Τα νέα μέτρα θα ανακοινωθούν εντός του μήνα με τον  κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου  να αφήσει ανοιχτό το  ενδεχόμενο να διευρυνθούν  οι δικαιούχοι του fuel pass με την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων.
Όπως είπε "βλέπουμε ότι η ακρίβεια στα καύσιμα πλήττει εισοδήματα που είναι πάνω από την περίμετρο των πιο ευάλωτων. Άρα, όπως και στο ρεύμα, που χρειάστηκε να γίνουν πιο αποφασιστικές παρεμβάσεις και για εκείνους που κατανάλωναν πάνω από 300 κιλοβατώρες, προσπαθούμε να βρούμε τους πόρους, να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που μας δίνεται για να διευρύνουμε όλα τα υπόλοιπα".
 
Το πακέτο των νέων μέτρων που εξετάζει η κυβέρνηση:
1.Επέκταση τουλάχιστον για ένα ακόμη δίμηνο της επιδότησης καυσίμων με διεύρυνση των δικαιούχων. Εξετάζεται το ποσό από 30 -50 ευρώ σήμερα να ανέλθει στα 40 – 60 ευρώ. Σήμερα το επίδομα καυσίμων δικαιούται κάθε φυσικό πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως 30.000 ευρώ. Το ποσό αυτό εξετάζεται να αυξηθεί στην περιοχή των 40.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι αύριο κλείνει η πλατφόρμα μέσω της οποίας οι δικαιούχοι μπορούν να λάβουν την επιδότηση καυσίμων για το τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου.
2.Διατήρηση της επιδότηση και στο πετρέλαιο κίνησης. Το ποσό της κρατικής ενίσχυσης ανέρχεται σε 12 λεπτά το λίτρο χωρίς το ΦΠΑ. Με το ΦΠΑ η επιδότηση φθάνει περίπου στα 15 λεπτά το λίτρο.
3.Ήδη έχει ανακοινωθεί η επιδότηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος με ποσά να φθάνουν έως 600 ευρώ ανά δικαιούχου. Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει στις 14-16 Ιουνίου ενώ οι πληρωμές θα γίνουν το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου
4.Voucher ακρίβειας εξετάζει η κυβέρνηση αντίστοιχο με το επίδομα των 200 ευρώ που δόθηκε το Πάσχα. Το κόστος υπολογίζεται σε  250-300 εκατ. ευρώ και είναι εξαιρετικά πιθανό το μέτρο να υιοθετηθεί αλλά για το Φθινόπωρο.