Ανακοπή της πτωτικής πορείας του πληθωρισμού τον Ιανουάριο προβλέπουν οικονομικοί αναλυτές,
ενώ για τον Φεβρουάριο, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης προέβλεψε  χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει κάτω από τα 60 ευρώ η MWH, χαμηλότερα κατά 60% σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο.
Ο κ. Σκυλακάκης υποστήριξε ότι έτσι θα υποχωρήσει και ο πληθωρισμός, ενώ η ανατίμηση του ευρώ σε σχέση με το δολάριο θα οδηγήσει, επίσης, σε υποχώρηση των τιμών των εισαγομένων προϊόντων. Αντίθετα, όπως είπε, σε κάποια προϊόντα, όπως το σιτάρι, υπάρχει χρονική υστέρηση στον πληθωρισμό κατά 2-3 μήνες.
Οικονομικοί αναλυτές, πάντως, προβλέπουν ότι τον Ιανουάριο θα ανακοπεί η καθοδική πορεία του πληθωρισμού, των προηγούμενων τριών μηνών, λόγω των ανατιμολογήσεων που γίνονται τον μήνα αυτό, καθώς και λόγω της μείωσης της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης από το κράτος. Στη συνέχεια, πάντως, αναμένεται να επανέλθει στην καθοδική πορεία.
 
Κατά τον κ. Σκυλακάκη, η πορεία της οικονομίας θα είναι φέτος καλύτερη από το αναμενόμενο για τρεις λόγους:
1. Λόγω τουρισμού, για τον οποίο υπάρχουν ενδείξεις ότι θα πάει καλύτερα και από το 2022.
2. Λόγω της μεγάλης πτώσης της τιμής του αερίου και της ευρύτερης χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά.
3. Λόγω των επενδύσεων, για τις οποίες προέβλεψε άλμα, λέγοντας ότι αυτές που έχουν γίνει είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου σε σχέση με αυτές που έρχονται. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα απελευθερώσει επενδύσεις από μεγάλες εταιρείες.
Ο κ. Σκυλακάκης είχε πει το Σαββατοκύριακο σε εκδηλώσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης στη Β. Ελλάδα ότι οι δανειακές συμβάσεις –με δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης– που θα υπογραφούν το πρώτο εξάμηνο φέτος θα φτάσουν έως και τα 10 δισ. ευρώ, από 3 δισ. σήμερα. Σχετικά με την πιθανότητα κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας στις 21 Απριλίου, ημερομηνία κατά την οποία αναμένεται η αξιολόγηση της Standard & Poors, o κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς, καθώς τότε θα είμαστε σίγουρα σε προεκλογική περίοδο, αν δεν έχουν γίνει κιόλας οι εκλογές. Πάντως, υποστήριξε ότι οι επενδυτικοί οίκοι βλέπουν ήδη την Ελλάδα πολύ πιο θετικά.