Εως τις 15 Μαρτίου, αναδρομικά και αυτόματα, θα καταβάλει ο ΕΦΚΑ εν είδει προκαταβολής τμήμα της επικουρικής, που ξεκινάει από 100 ευρώ, μπορεί όμως και να ξεπερνάει τις 6.000 ευρώ, σε συνταξιούχους που αναμένουν ακόμη και χρόνια την έκδοση της επικουρικής τους σύνταξης.


Το μέτρο αφορά ασφαλισμένους που έχουν υποβάλει αίτηση για τη λήψη επικουρικής σύνταξης, γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, πριν από την 1η Ιουλίου 2022 και για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση κύριας σύνταξης.
Ειδικά για τις επικουρικές συντάξεις λόγω γήρατος, ο αιτών θα πρέπει να έχει συμπληρώσει κατ’ ελάχιστον 15 έτη επικουρικής ασφάλισης (ή 4.500 ημέρες επικουρικής ασφάλισης). Τη σχετική διάταξη αναμένεται να καταθέσει ως τροπολογία στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, προκειμένου τα ποσά να καταβληθούν στους εν αναμονή συνταξιούχους στα μέσα του επόμενου μήνα.
Αναλυτικά, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κ. Χατζηδάκης αποκάλυψε ότι η προκαταβολή θα χορηγηθεί έως τις 15 Μαρτίου 2023 –χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς του δικαιούχου– και ισούται με 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της έκδοσης της επικουρικής σύνταξης, για επικουρικές συντάξεις γήρατος.
Η προκαταβολή ορίζεται στα 50 ευρώ για επικουρικές συντάξεις λόγω αναπηρίας, καθώς και για τον επιζώντα σύζυγο που ζητεί να του χορηγηθεί επικουρική σύνταξη λόγω θανάτου. Με άλλα λόγια, εάν κάποιος που πληροί τις προϋποθέσεις περιμένει ένα χρόνο να πάρει την επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος, θα εισπράξει έως τα μέσα Μαρτίου εφάπαξ ποσό 1.200 ευρώ (100 ευρώ επί 12 μήνες αναμονής), εάν περιμένει δύο χρόνια 2.400 ευρώ κ.ο.κ.
Με δεδομένο μάλιστα ότι υπάρχουν συνταξιούχοι που αναμένουν την έκδοση της επικουρικής τους ακόμη και πάνω από 5 χρόνια, εύκολα καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν –κάποιοι λίγοι– συνταξιούχοι που θα πάρουν ακόμη και 6.000 ευρώ. Το μέτρο εκτιμάται ότι αφορά περίπου 40.000 συνταξιούχους. Υπάρχουν βέβαια τουλάχιστον άλλοι 40.000 που βάσει του προγραμματισμού θα δουν τη σύνταξή τους να εκδίδεται έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Αυτός είναι ο προγραμματισμός του ΕΦΚΑ για τις περίπου 83.000 ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις για τις οποίες έχει ήδη εκδοθεί η κύρια σύνταξη.
Συγκεκριμένα, ερωτώμενος ο κ. Χατζηδάκης για το πόσοι είναι οι δυνητικά ωφελούμενοι από το μέτρο της προκαταβολής σύνταξης και στις επικουρικές, σημείωσε ότι οι ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις για τις οποίες έχει εκδοθεί ήδη απόφαση κύριας σύνταξης είναι περίπου 80.000. Από αυτές περί τις 40.000 αναμένεται να έχουν εκδοθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου. Και τούτο διότι –όπως εξήγησε– λόγω των πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί, όπως η εισαγωγή αυτοματοποιημένων διαδικασιών και ψηφιακών εργαλείων, η μαζική ανάληψη φακέλων ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων από τους εισηγητές που μέχρι πρότινος εξέδιδαν κύριες συντάξεις καθώς και η λειτουργία ειδικού Πύργου Ελέγχου και για τις επικουρικές συντάξεις, αναμένεται μεγάλη επιτάχυνση του ρυθμού απονομής επικουρικών συντάξεων από 9.000 – 10.000 τον μήνα πέρυσι, σε 20.000 τον μήνα για το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2023. Επομένως, η προκαταβολή εκτιμάται ότι θα αφορά περίπου 40.000 ασφαλισμένους. Σύμφωνα με τον υπουργό, το ποσό της προκαταβολής θα είναι εφάπαξ, διότι και σε αυτές τις περιπτώσεις η απόφαση για την απονομή της επικουρικής σύνταξης αναμένεται να εκδοθεί έως το καλοκαίρι.
Στο πλαίσιο αυτό προωθείται και νέα παρέμβαση για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του μηχανισμού έκδοσης των επικουρικών συντάξεων με διαδικασία fast track που έχει ήδη θεσπιστεί με το άρθρο 48 του Ν. 4921/2022. Συγκεκριμένα, οι επικουρικές συντάξεις θα εκδίδονται από τον τελευταίο πρώην φορέα στον οποίο υπαγόταν ο συνταξιούχος, όταν πρόκειται για συνταξιούχους που έχουν 15 έτη επικουρικής ασφάλισης (4.500 ημέρες) εφόσον έχουν ηλικία 67 ετών ή το σύνολο ή μέρος της επικουρικής τους ασφάλισης έχει διανυθεί στο πρώην ΕΤΕΑΜ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών) ή σε φορείς επικουρικής ασφάλισης που είχαν ενταχθεί σε αυτό. Το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα απλουστεύει και θα επιταχύνει τη διαδικασία έκδοσης σύνταξης.

Επιτάχυνση διαδικασιών
«Γκάζι» πατούν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ με στόχο την έκδοση των πάνω από 80.000 ληξιπρόθεσμων αιτήσεων για τη λήψη επικουρικής σύνταξης, με στόχο εντός των επόμενων μηνών, την έκδοση 20.000 αιτήσεων τον μήνα, έναντι περίπου 10.000 αιτήσεων το προηγούμενο διάστημα. Ετσι, μετά την επίτευξη του στόχου για δραστικό περιορισμό των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης θέτει ως νέο στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας και για τις επικουρικές, με τις καθυστερήσεις να φτάνουν έως και τα 5 ή σε ακραίες περιπτώσεις και τα 7 έτη. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την έκδοση των νέων αιτήσεων, με τη διαδικασία fast track, σε 3 μήνες από την έκδοση της κύριας, γεγονός που σημαίνει ότι οι νέοι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν, εφόσον ο στόχος επιτευχθεί, κύρια και επικουρική σύνταξη το αργότερο μέσα σε 6 μήνες. Οσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες αιτήσεις, εκτιμάται ότι στο τέλος του πρώτου τριμήνου θα έχει αποδοθεί το 80% των επικουρικών συντάξεων, με την εκκαθάρισή τους να υπολογίζεται στο τέλος της άνοιξης. Να σημειωθεί ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία του 2022, στο Δημόσιο οι εκκρεμότητες ανέρχονται σε περίπου 40.000, εκ των οποίων οι 32.000 ληξιπρόθεσμες, ενώ στο επικουρικό του τ. ΕΤΕΑΜ οι εκκρεμότητες ήταν κοντά στις 65.000, εκ των οποίων πάνω από 50.000 ληξιπρόθεσμες.