Σχεδόν οι μισοί δήμοι της χώρας ζητούν μείωση ή ακόμη και επαναφορά των τιμών στα επίπεδα που ήταν το 2018
Οι μισοί σχεδόν δήμοι της χώρας –και συγκεκριμένα το 44%– ζητούν κούρεμα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ή ακόμη και επαναφορά των τιμών στα επίπεδα του 2018. Οι υφιστάμενες τιμές ζώνης τέθηκαν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022 και όπως αναφέρουν αρκετοί δήμοι οδήγησαν πολλούς πολίτες στο να χάσουν διάφορα επιδόματα (ελάχιστο εγγυημένο, επίδομα στέγασης), ενώ κάποιοι χάνουν και το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, για το οποίο η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού θα πρέπει να μην υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμόδιων υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, μέχρι προχθες το μεσημέρι είχαν κατατεθεί 142 ενστάσεις (σύνολο δήμων 332) και όπως όλα δείχνουν ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί. Σημειώνεται ότι η προθεσμία κανονικά έληγε προχθες το βράδυ, ωστόσο δεν αποκλείεται να δοθεί ολιγοήμερη παράταση.
Το κύμα των ενστάσεων που καταγράφεται αποδίδεται από κάποιους και στις επικείμενες δημοτικές εκλογές. Ο χορός των ενστάσεων ξεκίνησε από τον Δήμο της Αθήνας, που ζητάει τη μείωση των αυξήσεων στις τιμές ζώνης κατά 50%. Ακολούθησαν δεκάδες δήμοι της Αττικής, όπως για παράδειγμα: Γλυφάδα, Καλλιθέα, Μαρούσι, Βριλήσσια, Ζωγράφου, Αγ. Δημήτριος, Παλλήνη, Μοσχάτο-Ταύρος, ενώ δεν είναι λίγοι και οι δήμοι της περιφέρειας και των νησιωτικών περιοχών που έχουν υποβάλει αίτημα για μείωση των τιμών. Στους δήμους της περιφέρειας εντάσσονται: Καλαμάτα, Ρόδος, Κιλκίς, Πύλος, Σάμος, Κέρκυρα, Πάτρα, Πύργος, Ιθάκη, Κομοτηνή, Παλαμάς κ.λπ.
Οπως έχει ξεκαθαρίσει ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, «όπου υπάρχει τυχόν βασιμότητα, η αρμόδια επιτροπή θα εισηγηθεί εκ νέου εκτίμηση, με την ίδια –προβλεπόμενη εκ του θεσμικού πλαισίου– διαδικασία, δίχως αναδρομική ισχύ».
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα εξετάσουν τις γνώμες των δημοτικών συμβουλίων που συνοδεύονται με αποδεικτικά στοιχεία για τις πραγματικές τιμές της αγοράς. Εφόσον γίνει επανάληψη της διαδικασίας και προσδιοριστούν νέες τιμές ζώνης, αυτές θα ισχύσουν από τον χρόνο έκδοσης της απόφασης και εφεξής.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, επανακαθορισμός των αντικειμενικών τιμών θα γίνει στις περιοχές που θα αποδειχθεί η βασιμότητα των αιτημάτων των τοπικών δημοτικών αρχών, με αρμόδια στελέχη να αναφέρουν ότι οι διορθώσεις στις τιμές δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν από το καλοκαίρι.