Τα κριτήρια για τα ποσά που θα πάρουν περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι στο πλαίσιο του επιδόματος προσωπικής διαφοράς που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός εξειδίκευσε το πρωί της Τετάρτης η κυβέρνηση.Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι το ύψος της ενίσχυσης (από 200 έως 300 ευρώ) θα εξαρτηθεί από τρία κριτήρια:
-Η μερική ή καθόλου αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς
-Το ύψος της σύνταξης που λαμβάνουν
-Άλλες τυχόν ενισχύσεις που λαμβάνουν

Αναλυτικά:
560.000 συνταξιούχοι θα λάβουν 300 ευρώ :
Όσοι δεν είδαν καμία αύξηση, έχουν προσωπική διαφορά και άθροισμα κύριων συντάξεων από 800 έως 1.000 ευρώ. Πρόκειται για 120.000 περίπου άτομα (το 5% του συνόλου).
Οι χαμηλοσυνταξιούχοι που παίρνουν συντάξεις έως 800 ευρώ τον μήνα, έχουν προσωπική διαφορά και είδαν μόνο ενίσχυση τα περασμένα Χριστούγεννα.
Όσοι έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.000 έως 1.100 ευρώ, έχουν προσωπική διαφορά και είδαν μηδαμινό όφελος από την κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης (περίπου 36 ευρώ τον χρόνο). Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει 70.000 άτομα.

394.000 συνταξιούχοι θα λάβουν 250 ευρώ:
Όσοι έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100 έως 1.600 ευρώ τον μήνα, έχουν προσωπική διαφορά και ωφελήθηκαν από την κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης με περίπου 110 ευρώ. Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει 300.000 συνταξιούχους
Συνταξιούχοι που δεν είδαν ακέραια την αύξηση, αλλά έλαβαν ένα μικρότερο ποσό. Πρόκειται για 94.000 συνταξιούχους που λαμβάνουν λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.100 ευρώ και είδαν αύξηση μέχρι 3,49%.

158.000 συνταξιούχοι θα λάβουν 200 ευρώ:
35.000 συνταξιούχοι που έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100 έως 1600 ευρώ και είδαν αυξηση μέχρι 3,49%.
Όσοι συνταξιούχοι έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.110 ευρώ και είδαν αύξηση από 3,5% έως 6,9%.

Τα 7 μέτρα
Στην αρχή της ενημέρωσης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σκιαγράφησε τις επτά παρεμβάσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση:
-Χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης από 200 έως 300 ευρώ σε συνταξιούχους που δεν έλαβαν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς μέχρι τις 31 Μαρτίου. Αφορά πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους. Το συνολικό κόστος της παρέμβασης φτάνει τα 280 εκατ. ευρώ. Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια Δημοσίου ή τρίτων, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, και δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου. Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται στα 280 εκατ. ευρώ.
-Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ μέχρι το τέλους του έτους (αντί για Ιούνιο του 2023). Για το 2ο εξάμηνο, το κόστος της παρέμβασης φτάνει τα 250 εκατ. εύρω.
Υπενθυμίζεται ότι ισχύει μειωμένος ΦΠΑ 13% σε μεταφορές προσώπων, στον καφέ, την εστίαση, μη αλκοολούχα ποτά, στο τουριστικό πακέτο, στην εισαγωγή και παράδοση αντικειμένων τέχνης, στους ζωολογικούς κήπους, τα γυμναστήρια και τις σχολές χορού.
Υπερμειωμένος ΦΠΑ 6% ισχύει σε μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, καθαριστικά για απολύμανση, ιατρικά υλικά για αιμοκάθαρση, απινιδωτές και εισιτήρια κινηματογράφων.
-Επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης για αγροτικό πετρέλαιο. Κόστος 76 εκατ. ευρώ
-Επιτάχυνση στην κατανομή εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων. Κόστος 120 εκατ. ευρώ
-Αύξηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στα 200 ευρώ (από 150 ευρώ) και διεύρυνση των ειδικοτήτων εργαζομένων που μπορούν να το λάβουν. Μόνιμο κόστος της παρέμβασης στα 250 εκατ. ευρώ.
-Νεο πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών.
-Βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Με ρύθμιση του ΥΠΟΙΚ που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή επιχειρείται η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Yποχρεωτική η αιτιολόγηση μη συναίνεσης, δημόσια ανάρτηση της αιτιολόγησης στην πλατφόρμα.
Διευρύνεται το πεδίο προκειμένου να εντάσσονται και οφειλέτες με μια οφειλή, όπως τα νοικοκυριά με ένα στεγαστικό δάνειο.
Εντάσσονται και νέες κατηγορίες οφειλών, όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση.
Καταργείται η ποινή προεξόφλησης προς το Δημόσιο.
Το επιτόκιο ρύθμισης γίνεται σταθερό 3% από Euribor 5% που είναι σήμερα.
Επιπλέον, μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα ανοίξει και η πλατφόρμα για το Market Pass.