Τη λειτουργία της πλατφόρμας για ραντεβού εθελοντικών εμβολιασμών εφήβων ηλικίας 15-17 ετών από τη ερχόμενη εβδομάδα, μετά και τη θετική εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, προανήγγειλε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Η Αριστοτελία Πελώνη ενημέρωσε πως τη Δευτέρα, στην ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, θα δοθούν οδηγίες σχετικά με το πώς θα κλείνονται αυτά τα ραντεβού και πώς θα εξασφαλίζεται η απαραίτητη συναίνεση γονέων ή κηδεμόνων των εφήβων.
Σύμφωνα με την κ. Πελώνη, η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα κατέγραψε τις τελευταίες μέρες επιβάρυνση, καθώς το τελευταίο δεκαήμερο παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων και σημαντική πτώση του μέσου όρου ηλικίας των πολιτών που προσβάλλονται από τον ιό, στα 27 έτη. Χαρακτηριστικό, όπως είπε, είναι το γεγονός ότι στον νότιο τομέα Αθηνών, όπου εντοπίζεται ιδιαίτερα αυξημένη θετικότητα, το 66% των κρουσμάτων είναι ηλικίας 15-24 ετών.
Ενδεικτικό είναι, συμπλήρωσε, το γεγονός πως περισσότερα από τα μισά κρούσματα σε νέους κάτω των 30 ετών προέρχονται, όπως προκύπτει από ιχνηλατήσεις, από χώρους διασκέδασης, ενώ υψηλό είναι και το ποσοστό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων που αναφέρουν ως πιθανή πηγή έκθεσης τη συμμετοχή τους σε συνάθροιση σε εξωτερικό χώρο.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος επανέλαβε πως οι επιχειρήσεις στις οποίες θα διαπιστώνονται παραβάσεις θα αντιμετωπίζουν άμεσα ποινή προσωρινής αναστολής δραστηριότητας από την αμέσως επόμενη μέρα. Κάθε παράβαση θα επιφέρει πρόστιμο 2.000 ευρώ για τα καταστήματα κάτω των 200 τ.μ. και 5.000 ευρώ για τα μεγαλύτερα και σε κάθε περίπτωση σφράγιση από την επόμενη και για 7 ημέρες. Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα είναι ενιαίο στα 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη ημέρα και για 15 ημέρες, ενώ σε τυχόν τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια.
Η κ. Πελώνη υπογράμμισε πως πάνω από το 60% των νέων κρουσμάτων εντοπίζεται χάρη στα self-test και σημείωσε πως όλοι οι νέοι 18-30 ετών κι όλοι οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που δεν έχουν εμβολιαστεί, μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν από τα φαρμακεία έως μεθαύριο Σάββατο τέσσερα (4) self-tests για τον Ιούλιο.
«Μόνη λύση παραμένει ο εμβολιασμός. Και η λύση αυτή γίνεται ακόμη πιο επιτακτική, καθώς έχει εισβάλει και στη χώρα μας κι αναμένεται να επικρατήσει το επόμενο διάστημα η μετάλλαξη Δέλτα, που είναι 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του ιού και 60% πιο μεταδοτική από το βρετανικό στέλεχος» τόνισε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης και συνέχισε: «Στόχος είναι το επόμενο διάστημα να πειστούν και να αξιοποιήσουν το προνόμιο του εμβολιασμού οι συμπολίτες μας που διστάζουν ή αμφιβάλλουν για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων».
«Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση της πανδημίας. Έχουμε στα χέρια μας μια ασπίδα που δεν είχαμε στην προηγούμενη φάση: το εμβόλιο, στο οποίο έχουν καθολική, δωρεάν και άμεση πρόσβαση όλοι οι πολίτες. Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, δουλεύουν, μας προστατεύουν όλους. Όσοι δεν το έχουν κάνει ακόμα, πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν» προέτρεψε.
Σε αυτή την κατεύθυνση, επισήμανε, «για να ενισχύσουμε τον εμβολιασμο, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση επιδιώκουμε την κινητοποίηση όλων: Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εκκλησίας, τοπικών φορέων, αλλά και των συμπολιτών μας που έχουν ήδη εμβολιαστεί και μπορούν να ενημερώσουν για τη δική τους εμπειρία.
Ήδη ενισχύεται η προθυμία των συμπολιτών μας να κλείσουν το ραντεβού τους για τον εμβολιασμό, καθώς τις τελευταίες μέρες έχουν κλειστεί 300.000 νέα ραντεβού πρώτης δόσης.
Με στόχο την περαιτέρω διευκόλυνση των πολιτών ξεκίνησε από την Κρήτη -και θα συνεχιστεί σε όλη τη χώρα- επιμέρους επιχειρησιακό πρόγραμμα με κινητά συνεργεία, έτσι ώστε να καλυφθούν απομακρυσμένες περιοχές. Η ανταπόκριση ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική» είπε η κ. Πελώνη.