"Δεν καταργούνται τα μέτρα, αλλά η υποχρεωτική τους τήρηση""Βρισκόμαστε σε μία διαφορετική φάση διαχείρισης της πανδημίας", τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας.
"Μετά από δύο χρόνια έχουμε ένα διαφορετικό στέλεχος του ιού με μεγάλη μεταδοτικότητα αλλά χαμηλή νοσηρότητα σε έναν πληθυσμό που είναι εμβολιασμένος. Σε ποσοστό 75% όσον αφορά τον γενικό πληθυσμό 85% όσον αφορά τους ενήλικες και πάνω από 90% όσον αφορά τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους", σημείωσε.
Όπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης, περνάμε, ουσιαστικά, σε μία συνύπαρξη με τον ιό, καθώς τα μέτρα θα υπάρχουν αλλά δεν θα είναι υποχρεωτικά. "Δεν πιστεύουμε στην πολιτική του zero Covid όπως κάνει η Κίνα. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι μπορούμε να οδηγηθούμε σε ένα άλλο μοντέλο, να παρακολουθούμε την πανδημία και να προσαρμοζόμαστε σε αυτήν", επεσήμανε.
Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι η επιδημιολογική εικόνα δικαιολογεί τις αποφάσεις για τη μείωση των περιοριστικών μέτρων, όπως είπε, διευκρινίζοντας πως τα σκληρά μέτρα που είχαν ληφθεί τους προηγούμενους μήνες ήταν στη λογική της προστασίας των πολιτών και της μείωση των θανάτων.
Όπως τόνισε ο κ. Πλεύρης, υπάρχει μείωση των σκληρών δεικτών, μείωση των νοσηλειών αλλά και όσων νοσηλεύονται σε ΜΕθ, ενώ παράλληλα λειτουργεί η οικονομία. "Η εκτιμώμενη ως υπερβάλουσα θνητότητα δείχνει να είναι χαμηλότερη από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες", τόνισε ο υπουργός, για να προσθέσει: "Κάναμε τα πάντα για να μειώσουμε τις απώλειες".

"Δεν καταργούνται τα μέτρα, αλλά η υποχρεωτική τους τήρηση"
Στόχος του νέου μοντέλου διαχείρισης της πανδημίας covid-19, με τις αυξημένες ελευθερίες, αλλά όχι κατάργηση των μέτρων ατομικής προστασίας, είναι να μην μολυνθούμε, ανέφερε η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την πορεία της πανδημίας.
"Δεν καταργούνται τα μέτρα προστασίας, καταργείται η υποχρεωτική τους τήρηση. Αυτό σημαίνει ότι η Πολιτεία εμπιστεύεται τους πολίτες οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί και εξοικειωθεί με τα βασικά μέτρα προστασίας αυτά τα δυόμιση χρόνια και είναι σε θέση να τα υιοθετούν για να προστατεύουν τον εαυτό τους χωρίς να διακόψουν την κοινωνική τους δραστηριότητα και χωρίς να χρειάζεται να επιβληθούν με νομοθετικές παρεμβάσεις".
Επανέλαβε τα μέτρα ατομικής προστασίας που έχουμε μάθει πλέον, δίνοντας έμφαση στον βασικό εμβολιασμό, αλλά και στις αναμνηστικές δόσεις. "Προσπαθούμε να έχουμε στο νου μας ότι κάθε ένας έχει ένα προσωπικό προφίλ που συνιστά διαφορετικό βαθμό κινδύνου για σοβαρή νόσο" και αντίστοιχα τροποποιούμε τη συμπεριφορά μας, ανέφερε. Πρόσθεσε ότι βασικό μέλημα όλων μας είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι ο ιός δεν μπορεί να εκριζωθεί, στην καλύτερη περίπτωση θα μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον κορονοϊό, όπως συνυπάρχουμε και με άλλους ιούς.
"Δεν μπορούμε να επιστρέφουμε στην προπανδημική κατάσταση", σημείωσε, προσθέτοντας ότι "μιλάμε για μια προσαρμογή σε νέα δεδομένα, μέσα από το μοντέλο βιώσιμης διαχείρισης", όπου θα ζούμε με τα βασικά μέτρα προστασίας καθημερινά.