«Δεν θα επιτρέψουμε σε κάποιους ανθρώπους να διαλύσουν τα Πανεπιστήμια» τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.
Μιλώντας στον «ΣΚΑΪ 100,3», σημείωσε πως η ασφάλεια φοιτητών και καθηγητών μέσα στα Πανεπιστήμια είναι «απόλυτη προτεραιότητά μας, την οποία την κάνουμε ήδη πράξη. Δεν περιμέναμε την απόφαση του ΣτΕ για να προβούμε στις αναγκαίες παρεμβάσεις. Όπου έχουν παρατηρηθεί προβλήματα, και παρατηρούνται δυστυχώς τέτοιου είδους προβλήματα, παρεμβαίνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία».
Αναφερόμενος στο σκηνικό έντασης στο ΑΠΘ, σε «αυτό που έχει συμβεί κατ' επανάληψη το τελευταίο διάστημα, τους τελευταίους μήνες», επισήμανε πως «κάναμε πράξη το αυτονόητο. Μία τρισάθλια ψευτοκατάληψη 34 ετών έλαβε τέλος με την παρέμβαση της αστυνομίας και προφανέστατα με την απόφαση της πρυτανικής αρχής. Χρειάστηκε, όμως, να γίνουν αλλεπάλληλες παρεμβάσεις, διότι έχουμε να κάνουμε με κάποιους οι οποίοι θέλουν να διαλύσουν τα ελληνικά Πανεπιστήμια. Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε αυτό. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης θα κατασκευαστεί κανονικά η βιβλιοθήκη, όπως έχει αποφασιστεί. Η αστυνομία θα είναι εκεί μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή της βιβλιοθήκης και ταυτοχρόνως θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για να προσφέρει τις υπηρεσίες ο συγκεκριμένος χώρος στους φοιτητές και στους καθηγητές» εξκαθάρισε.
 
«Αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ πάνω στα μπάζα των μπαχαλάκηδων»
Σύμφωνα με τον υπουργό, «από τη μία πλευρά υπάρχει η συντριπτική πλειονότητα των φοιτητών και των καθηγητών, η κυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που επιθυμούν τη πρόοδο. Δηλαδή, το να μπορεί να υπάρχει ελεύθερη επικοινωνία, γνώση και μόρφωση. Και από την άλλη, υπάρχουν κάποιοι απαρχαιωμένοι ιδεοληπτικοί τύποι που επιθυμούν το μπάχαλο στα Πανεπιστήμια και οι οποίοι δεν βρίσκουν το θάρρος να καταδικάσουν τα αυτονόητα. Δεν μπορεί το μπάχαλο να επιτρέπεται στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Και δεν μπορεί να υπάρχει πολιτική δύναμη που αυτό να το καλύπτει. Η αξιωματική αντιπολίτευση για να επιβιώσει, για να επιζήσει πολιτικά, επιχειρεί να κάνει αντιπολίτευση ακόμα και πάνω στα μπάζα των μπαχαλάκηδων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Εάν η πρόοδος είναι οι μπαχαλάκηδες και τα μπάζα και δεν είναι πρόοδος η βιβλιοθήκη και η ελεύθερη λειτουργία και επικοινωνία και οι μορφωτικές διαδικασίες του Πανεπιστημίου, έχουμε την τέλεια αντιστροφή της πραγματικότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα απομονώνεται από τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας εάν ακολουθεί τέτοιου είδους θέσεις σαν αυτές που εξέφρασε ο κ. Τζανακόπουλος. Είναι απαρχαιωμένες ιδεοληψίες επικίνδυνες για την ελληνική πραγματικότητα» υποστήριξε.
 
«Εγγυόμαστε ότι την ασφάλεια των Πανεπιστημίων στην πράξη»
Ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε πως μια βασική αποστολή της πανεπιστημιακής αστυνομίας, με βάση τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ, είναι η ελεγχόμενη είσοδος στο πανεπιστήμιο. Όπως είπε, η ελεγχόμενη είσοδος έχει ως προϋπόθεση τουρνικέ και κάμερες, που πρέπει να τοποθετήσουν οι πρυτανικές αρχές. Ο νόμος με τον οποίο καθιερώθηκε η πανεπιστημιακή αστυνομία πρέπει να εφαρμοστεί και θα εφαρμοστεί καθ' ολοκληρίαν και τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία, «αυτό σας εγγυώμαι ότι γίνεται στο 100%» τόνισε.
Παράλληλα, προανήγγειλε πως τις αμέσως επόμενες ημέρες, από κοινού με την υπουργό Παιδείας, Ν. Κεραμέως, καταθέτει το εφαρμοστικό Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο περιγράφει με λεπτομέρειες τη δράση και τις λειτουργίες στους πανεπιστημιακούς χώρους από την πλευρά των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. «Εμείς δεν πρόκειται να περιμένουμε πάρα ταύτα, τα παιδιά που ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους στην Κομοτηνή, ύστερα από μία ολιγοήμερη άδεια που δικαιούνται να πάρουν, θα ξεκινήσουν τις περιπολίες στους ανοιχτούς χώρους των Πανεπιστημίων, ιδίως στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εν συνεχεία και εδώ στα καθ' ημάς στην Αθήνα, στην Πολυτεχνειούπολη και στην Πανεπιστημιούπολη. Υπάρχει ειδικό σχέδιο της Αστυνομίας για το πώς θα γίνει αυτό και αυτό το σχέδιο θα εφαρμοστεί. Από εκεί και πέρα, η Αστυνομία δημιουργεί ειδικό τμήμα στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, ξεχωριστή Υποδιεύθυνση στη ΓΑΔΑ και ξεχωριστό τμήμα στη Θεσσαλονίκη, καθόσον είναι προφανές ότι οι ανάγκες στην παρούσα φάση υπάρχουν σε συγκεκριμένους πανεπιστημιακούς χώρους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Άρα, θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Υπάρχει συγκεκριμένη υπηρεσία πλέον για αυτή τη δουλειά. Η απόφαση που είχε υπάρξει από τον προκάτοχό μου και από την κυβέρνηση, σε αυτή τη φάση να προσληφθούν 400 ειδικοί φρουροί για τις ΟΠΠΙ, υπάρχουν όμως και επιλαχόντες γιατί ο Νόμος προέβλεπε δυνητικά σε πρώτη φάση το να έχουμε 1.000, δεν αποκλείω να προχωρήσουμε και στους υπόλοιπους» ανέφερε.