Την επερχόμενη ανακοίνωση από το Eurogroup της εξόδου της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, και ο Γερμανός ομόλογός του, Κρίστιαν Λίντνερ.
Κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στη χώρα μας, o κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι με την έγκριση του Eurogroup την Πέμπτη «κλείνει ένα δύσκολο κεφάλαιο», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και θα σταματήσει να αποτελεί εξαίρεση στην Ευρωζώνη.
Από τη μεριά του, ο κ. Λίντνερ επαίνεσε την πρόοδο της Ελλάδας για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, αναφέροντας ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία της είναι ισχυρά.
Πρόσθεσε, πάντως, ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες και τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να μειώσει το δημόσιο χρέος της, παρά το γεγονός ότι η έξοδός της από την ενισχυμένη εποπτεία αποτελεί ένα θετικό σήμα.
Παράλληλα, ο Xρήστος Σταϊκούρας ενημέρωσε τον ομόλογό του για τα μέτρα που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της νέας κρίσης που έχει αναδυθεί με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Τόνισε ότι κανένα ευρωπαϊκό κράτος-μέλος δεν μπορεί μόνο του να καλύψει το κόστος της κρίσης αυτής, επισημαίνοντας την ανάγκη για ευρωπαϊκές, διορατικές και αποφασιστικές πολιτικές λύσεις.
Ειδική μνεία έκανε ο Έλληνας υπουργός στην «απαράδεκτη, αυθαίρετη και προκλητική στάση της Τουρκίας», η οποία «αποτελεί αρνητικό παράγοντα για την εμπέδωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της οικονομικής ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή». Μάλιστα, εξήρε την ανάγκη μιας κοινής ευρωπαϊκής απάντησης στον αναθεωρητισμό.