Σταδιακή επέκταση του φράχτη σε όλο το μήκος του ποταμούΤην κλιμακούμενη τακτική της Τουρκίας να δημιουργήσει πρόβλημα στη χώρα μέσω της προώθησης μεταναστών από τα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της αξιολόγησε, κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το ΚΥΣΕΑ.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκαν πρόσθετα μέτρα για τη θωράκιση των συνόρων.
• Πρώτον, η επέκταση σε βάθος χρόνου του φράχτη στον Εβρο σε όλη την έκταση των συνόρων, που είναι περίπου 220 χλμ. Σήμερα ο φράχτης εκτείνεται περίπου στα 40 χλμ. και σχεδιάζεται άμεσα η επέκτασή του για άλλα 80 χλμ. Ο στόχος τα επόμενα χρόνια είναι να καλυφθεί όλος ο Εβρος με φράχτη. Το έργο θα γίνει με εθνικούς πόρους, αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, κάτι που δεν φαίνεται στον ορίζοντα καθώς η κυβέρνηση έχει κάνει αίτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά ακόμα εκκρεμεί.
• Δεύτερον, αποφασίστηκε η αναβάθμιση του ηλεκτρονικού υλικού για την αυξημένη επιτήρηση και ως εκ τούτου την αποτροπή εισόδου στη χώρα μεταναστών. Drones, κάμερες και άλλο ηλεκτρονικό υλικό θα προστεθεί στην ελληνική φαρέτρα.
• Τρίτον, από θαλάσσης που έχουν τετραπλασιαστεί τελευταία οι ημερήσιες ροές, που μπορούν να φτάνουν μέχρι και τα 700 άτομα, υπάρχει γενικό σχέδιο αναβάθμισης του Λιμενικού Σώματος με ένα πρόγραμμα που φτάνει τα 800 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει την αναβάθμιση του εξοπλισμού σε σκάφη, χερσαία και εναέρια μέσα.
Την ίδια ώρα, σημειώθηκε πως οι 250 επιπλέον συνοριοφύλακες θα αρχίσουν να εκπαιδεύονται τον Οκτώβριο και έως τα τέλη του φθινοπώρου θα έχουν προστεθεί στο ανθρώπινο δυναμικό των συνόρων. Αυτή τη στιγμή δεν κρίθηκε απαραίτητο πως πρέπει να υπάρξει κάποια έξτρα ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό –για παράδειγμα από άνδρες και γυναίκες της ελληνικής αστυνομίας–, εάν ωστόσο κριθεί απαραίτητο, υπάρχουν έτοιμα σχέδια.
Το ΚΥΣΕΑ έκανε μία γενική αποτίμηση της κατάστασης και το συμπέρασμα είναι πως η Αγκυρα προσπαθεί το τελευταίο διάστημα συντονισμένα να ξεπεράσει το εμπόδιο του φράχτη ο οποίος είναι αποτελεσματικός –εξ ου και η επέκτασή του– και με άλλους τρόπους να εκβιάσει την Ελλάδα να πάρει τους μετανάστες τους οποίους στέλνει. Αναλυτική συζήτηση έγινε και για το πρόσφατο περιστατικό στον Εβρο, όπου σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει βάσιμη υποψία πως λόγω του γεγονότος ότι οι χάρτες έχουν συνταχθεί το 1926 και η γεωμορφολογία στην περιοχή είναι ευμετάβλητη, το επεισόδιο ήταν κατευθυνόμενο από την Τουρκία, η οποία δεν αποκλείεται να επιχειρήσει να δημιουργήσει και άλλα τέτοια θέματα.

Ποιοι συμμετείχαν
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με την παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Nίκου Δένδια, Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου αλλά και άλλων κορυφαίων υπουργών όπως του Τάκη Θεοδωρικάκου και του Νότη Μηταράκη, ενώ η βασική πολιτική απόφαση, αφού τέθηκαν όλα τα δεδομένα επί τάπητος, είναι πως η Ελλάδα σέβεται απόλυτα το Διεθνές Δίκαιο, αλλά δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ενδώσει στον εκβιασμό της Αγκυρας.