Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στην οποία αποφασίστηκε η περαιτέρω θωράκιση των συνόρων στον Έβρο, αλλά και στην πίεση που δέχεται η Ελλάδα από τις αυξημένες ροές παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία αναφέρθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος

μιλώντας στην εκπομπή του AΝΤ-1 "Καλοκαίρι Μαζί", ενώ σχολίασε και τη στάση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν έχει ζητήσει ακόμα συγγνώμη από τους συνοριοφύλακες της ΕΛ.ΑΣ και τους στρατιώτες για τα όσα ισχυρίστηκε για την νησίδα.
Ο υπουργός μίλησε και για το περιστατικό στην Κρήτη με τους Γερμανούς τουρίστες.   
Όπως επισήμανε ο υπουργός, "μόνο μέσα στον μήνα Αύγουστο, που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, έχουν επιχειρήσει να μπουν παρανόμως από τα ελληνοτουρκικά σύνορα 25.000 παράτυποι μετανάστες. Πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο αριθμό. Καθημερινά, οι δυνάμεις των ελληνικών αρχών ασφαλείας, κατά πρώτο λόγο η Ελληνική Αστυνομία μαζί με τον Ελληνικό Στρατό, έχουν ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο το οποίο δυσκολεύει ακόμη περισσότερο διότι είναι προφανές ότι η τουρκική πλευρά προχωρά σε συστηματική, μεθοδική και σύνθετη εργαλειοποίηση αυτών των δυστυχισμένων ανθρώπων, οι οποίοι έχουν φύγει από τις χώρες τους. Ένας μεγάλος αριθμός πλέον που επιχειρεί να έρθει στην Ελλάδα είναι κυρίως από την Συρία και οι άνθρωποι υποχρεώνονται, καθώς τους τίθενται διλήμματα απ’ ότι φαίνεται από την πλευρά των τουρκικών αρχών, είτε να επιστρέψουν στη Συρία είτε να προωθηθούν προς την Ελλάδα.

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν έχει ζητήσει ακόμα συγγνώμη
Υπάρχουν οι συμφωνίες του 1923 και του 1926 οι οποίες ορίζουν που είναι η γραμμή ανάμεσα στις δύο χώρες. Αντιλαμβάνεστε ότι στο πέρασμα του χρόνου οι γεωγραφικές μεταβολές του ποταμού και του πόσο βαθιά πηγαίνει στη στεριά από τη μια απ’ την άλλη πλευρά έχει υποστεί αλλαγές, αλλά αυτή η γραμμή δεν έχει αλλάξει. Η αρμόδια Γεωγραφική Υπηρεσία του Γενικού Επιτελείου Στρατού είναι αρμόδια να μας πει που είναι η γραμμή των συνόρων μεταξύ της Ελλάδας και  της Τουρκίας στον ποταμό Έβρο. Για αυτόν το λόγο πριν από λίγες ημέρες κάλεσα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητήσει συγνώμη από αυτούς τους ανθρώπους, να ζητήσει συγνώμη από τους αστυνομικούς και στρατιωτικούς μας, οι οποίοι δίνουν τον εαυτό τους κυριολεκτικά με αυτοθυσία μαζί με τους ακρίτες μας στον Έβρο για να φυλάσσονται  τα σύνορά μας, διότι η συγκεκριμένη νησίδα στην οποία η Ελλάδα κατηγορήθηκε ότι δεν επενέβη, οι συντεταγμένες δείχνουν ότι είναι μέσα στην τουρκική επικράτεια. Αν υπάρχει κάποιος να το αμφισβητήσει αυτό θα έπρεπε να το κάνει με στοιχεία, αλλά βλέπετε ότι τέσσερις μέρες τώρα έχουν σωπάσει. Ας συμπεριφέρονται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα σε ένα τέτοιο κρίσιμο και σοβαρό θέμα που άπτεται των εθνικών συμφερόντων και ας ενώνουμε  όλοι τις δυνάμεις μας στην αντιμετώπιση αυτής της απειλής, γιατί ζούμε σε μία πολύ δύσκολη εποχή και σε μια πολύ δύσκολη περιοχή.

Ασφαλής προορισμός για τους τουρίστες η Ελλάδα
Κανένας δεν πηγαίνει για τουρισμό σε χώρα αν δεν αισθάνεται ασφαλής. Η ασφάλεια είναι θετικός παράγοντας για να πολλαπλασιάζονται οι τουριστικές ροές. Ο τουρισμός μας είναι ο βασικός άξονας ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας και οφείλουμε να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, όπως οι Έλληνες πρέπει να φροντίσουμε να κρατήσουμε ισχυρές και ζωντανές τις έννοιες, που οι δικές μας λέξεις, όπως είναι φιλότιμο και φιλοξενία. Για αυτό επιμείναμε με πολύ έντονο τρόπο, έπρεπε να συλληφθούν οι δύο πολίτες οι οποίοι ενεπλάκησαν ή προκάλεσαν αυτό το επεισόδιο με τους Γερμανούς τουρίστες. Η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη, η οποία θα αποδώσει τις ευθύνες. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και όλοι οι επισκέπτες της πατρίδας μας είναι απολύτως ασφαλείς για να απολαμβάνουν την ομορφιά της πατρίδας μας."