"Προσκλητήριο" σε Βουλευτές της Ν.ΔΣε οξείς τόνους κινήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών για τις παρακολουθήσεις, που προκάλεσε ο ίδιος μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ.
Κατηγόρησε ευθέως τον κ. Μητσοτάκη ότι ο ίδιος ζήτησε την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για να ελέγξει τις μετεκλογικές εξελίξεις στο τρίτο κόμμα της αντιπολίτευσης.
Αίσθηση προκάλεσε και η απεύθυνσή του στους βουλευτές της Ν.Δ να αντιδράσουν στο "καθεστώς Μητσοτάκη" , έχοντας νωρίτερα διατυπώσει τη βεβαιότητα πως δυνάμει στόχοι παρακολούθησης δεν είναι μόνον βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά και οι ίδιοι.
Επανέλαβε το ερώτημα προς τον πρωθυπουργό ποιοι άλλοι βουλευτές και ευρωβουλευτές παρακολουθούνται ενώ ζήτησε να γίνει δεκτή από την κυβέρνηση η τροπολογία με την οποία αίρεται η απαγόρευση παρακολουθούμενων να πληροφορηθούν εάν και για ποιον λόγο παρακολουθούνται.

Σταχυολογώντας την πρωτολογία του Α. Τσίπρα, είπε μεταξύ άλλων για:

Κ. Μητσοτάκη
Κύριε Μητσοτάκη, δεν ξέρω αν το έχετε αντιληφθεί, αλλά σήμερα δεν έρχεστε στο κοινοβούλιο ως τιμητής. Έρχεστε ως υπόλογος για ένα βαρύτατο θεσμικό παράπτωμα. ο λαός λέει φωνάζει ο κλέφτης. Είστε κατηγορούμενος για μια πρωτοφανή στα μεταπολιτευτικά χρονικά θεσμική, αντιδημοκρατική εκτροπή. Είστε κατηγορούμενος για υπονόμευση της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και κατάλυση των στοιχειωδών εγγυήσεων του Κράτους Δικαίου.
Επί 3,5  χρόνια κύριε Μητσοτάκη, απολύτως συνειδητά χτίζετε ένα καθεστώς, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο, προκειμένου να εδραιωθείτε και να διατηρηθείτε στην εξουσία. Εκλεγήκατε Πρωθυπουργός με την υπόσχεση της αριστείας, της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της ασφάλειας. Και τελικά δημιουργήσατε και διευθύνετε ένα καθεστώς νεποτισμού, εκφυλισμού, σήψης και παρακμής που όμοιό του δεν έχει ξαναδεί η μεταπολιτευτική Ελλάδα.
Ο μεγάλος σας στόχος ήταν πάντα τα 30 δις του Ταμείου Ανάκαμψης. Να τα διαθέσετε κατά το δοκούν χωρίς να δίνετε σε κανέναν λογαριασμό. Για αυτό και απορρίψατε τη πρότασή μου, που στήριξε όλη η αντιπολίτευση, για τη σύσταση διακομματικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής που θα ελέγχει και θα εποπτεύει τη κατανομή των πόρων και τη χρηστή διαχείρισή τους.
Δεν ήταν λοιπόν μια κακιά στιγμή, μια αβλεψία, ένα λάθος, όσα συγκλονίζουν αυτό τον καιρό την κοινή γνώμη στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, για τις επισυνδέσεις, τις παρακολουθήσεις, τους κοριούς.  Ήταν θεμελιακό στοιχείο του καθεστώτος που από την πρώτη ημέρα επιχειρήσατε να εγκαθιδρύσετε.

Παρακολούθηση Ανδρουλάκη:
Είναι δυνατόν να ισχυρίζεστε ότι είναι νόμιμο, ο εκάστοτε πρωθυπουργός μιας δημοκρατικής και ευνομούμενης ευρωπαϊκής χώρας, να δύναται να παρακολουθεί πολιτικούς του αντιπάλους για λόγους "εθνικής ασφάλειας" ;
Γιατί παρακολουθούσατε τον ευρωβουλευτή, τότε υποψήφιο και σήμερα αρχηγό του τρίτου σε δύναμη κοινοβουλευτικού κόμματος ; Ποιος είναι ο λόγος "εθνικής ασφαλείας", που επικαλείστε, και σας οδήγησε να προχωρήσετε στην παρακολούθηση των επικοινωνιών του κ. Ανδρουλάκη;
Όταν ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και κατόπιν έφερε το θέμα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, δεν ενημερωθήκατε από τους συνεργάτες σας ; Αυτούς που αργότερα αποπέμψατε. Δεν τους ζητήσατε, αφού όπως λέτε δε γνωρίζατε, να σας ενημερώσουν για να γνωρίζετε τι είχαν κάνει ;
Δεν μπορείτε να κρύβεστε πίσω από τη διάχυση της ευθύνης. Η ευθύνη σας ανήκει ολοκληρωτικά. Όχι μόνο γιατί είστε ο πρωθυπουργός αλλά και γιατί το πρώτο πράγμα που πράξατε με την ανάληψη της διακυβέρνησης ήταν να περάσετε με νόμο την ΕΥΠ αποκλειστικά στη δική σας ευθύνη. Είναι αμετάθετη η ευθύνη. Δεν τους ρωτήσατε να μάθετε ποιος ήταν ο λόγος εθνικής ασφάλειας ;Σήμερα, τώρα που συζητάμε, τον γνωρίζετε τον λόγο εθνικής ασφάλειας  για τον οποίο παρακολουθούσατε τον αρχηγό του ΚΙΝΑΛ; Δεν καταλαβαίνετε ότι όσο επικαλείστε αυτά τα αστεία επιχειρήματα  προσβάλλετε ένα ολόκληρο κόμμα και τον αρχηγό  του;
Τον κ. Ανδρουλάκη, κύριε Μητσοτάκη, δώσατε εσείς εντολή να τον ακούν. Όχι γιατί είναι πράκτορας, ούτε γιατί είχε σχέσεις με Κινέζους, με Αρμένιους και με Ουκρανούς. Τον κ. Ανδρουλάκη δώσατε εσείς εντολή να τον ακούνε γιατί μέσα στην αλαζονεία σας, δε σας έφτανε να είστε αρχηγός του πρώτου κόμματος, θέλατε να ελέγξετε και τις εξελίξεις στο τρίτο κόμμα.

Βουλευτές Ν.Δ
Βλέπω από την πλειοψηφία των βουλευτών της συμπολίτευσης, με ορισμένες φωτεινές εξαιρέσεις, άκρα του τάφου σιωπή. Δεν θα σας σώσει η σιωπή. Επιτρέπετε και ανέχεστε με τη σιωπή σας αυτή την κατάφωρη εκτροπή. Δεν αναλογίζεστε που οδηγείται η χώρα ;
Πέρα από τις πολιτικές μας διαφορές, εδώ είστε αντιμέτωποι με την πολιτική, τη δημοκρατική και εθνική σας ευθύνη. Με την ίδια σας την αξιοπρέπεια. Και εν τέλει, με τη στάση σας, εσείς οι ίδιοι θα αποφασίσετε αν αυτό το πρωτοφανές σκάνδαλο στα χρονικά της μεταπολίτευσης, θα καταγραφεί στην ιστορία ως ένα σκάνδαλο επιτελικού παρακράτους του κ. Μητσοτάκη προσωπικά ή θα καταγραφεί στην ιστορία ως ένα σκάνδαλο επιτελικού παρακράτους της Νέας Δημοκρατίας συνολικά.