Στρατηγικές και με βάθος παραμένουν οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις, σύμφωνα με όσα ανέφεραν  πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, με αφορμή και την πρόσφατη επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου στο Κάιρο.

Διπλωματικές πηγές υπογράμμιζαν ότι η συμφωνία οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Σάμεχ Σούκρι τον Αύγουστο του 2020 παραμένει κορωνίδα των διμερών κειμένων ανάμεσα σε Αθήνα και Κάιρο. Οι ίδιες πηγές χαιρέτιζαν το πρωτόκολλο που υπέγραψαν την Τετάρτη στο Κάιρο ο κ. Φλώρος και ο ομόλογός του Οσάμα Ροσντί Ασκάρ για τη φοίτηση Ελλήνων αξιωματικών στην Ανώτερη Στρατιωτική Ακαδημία NASSER και στη Σχολή Διοίκησης και Επιτελών της Αιγύπτου. Παράλληλα ο κ. Δένδιας, μετά τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον ομόλογό του της Λετονίας Εντγκαρς Ρίνκεβιτς, αναφέρθηκε εκτενώς στην ουδέτερη στάση που κρατάει η Τουρκία έναντι της Ρωσίας αλλά και στην επιθετικότητά της στο Αιγαίο.
Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η Τουρκία «δεν επιβάλλει κυρώσεις και συγχρόνως το καλοκαίρι αποτέλεσε καταφύγιο για τους Ρώσους ολιγάρχες και τα ρωσικά mega yachts, τα οποία εμείς στην Ελλάδα και η Ευρώπη γενικά απαγόρευσε». Αναφέρθηκε, ακόμα, στον υπό κατασκευήν πυρηνικό σταθμό στο Ακούγιου ως τη μεγαλύτερη ρωσική επένδυση στο εξωτερικό, ενώ τόνισε ότι Αγκυρα και Μόσχα «σε συγκεκριμένους τομείς φαίνεται να έχουν υιοθετήσει παρεμφερή μοντέλα συμπεριφοράς με μια προώθηση του αναθεωρητισμού, προβολή δηλαδή ενός μοντέλου αλλαγής συνόρων, που δεν έχει καμία σχέση με την αντίληψη της διεθνούς έννομης τάξης αλλά και της Ε.Ε. Ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το Νατοϊκό Στρατηγείο Χερσαίων Δυνάμεων απέσυρε την ανάρτησή του, έπειτα από το διάβημα που πραγματοποιήθηκε. Αναφορικά με το Ουκρανικό, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η Αθήνα έχει καθαρή θέση «για την απόδοση ευθυνών για τη διάπραξη τυχόν εγκλημάτων πολέμου». Και πρόσθεσε ότι «τίποτε δεν μπορεί και δεν πρέπει να μένει ατιμώρητο», αναφερόμενος, μάλιστα, στην κατεστραμμένη Μαριούπολη.