Με την πολιτική ζωή της χώρας να πηγαίνει αναπόφευκτα έως τις εκλογές σε ένα «σκληρό ροκ», στην κυβέρνηση θέλουν το επόμενο διάστημα να αναδείξουν και βασικές διαιρετικές τομές με την αξιωματική αντιπολίτευση στο αμιγώς ιδεολογικό πεδίο.

Oπως είχε πει άλλωστε ο πρωθυπουργός και παλαιότερα, τα δύο κόμματα εκπροσωπούν «άλλους κόσμους». Τις τελευταίες ημέρες έχει έρθει εμφατικά στο προσκήνιο το θέμα της Παιδείας, με την «είσοδο» της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα πρώτα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Για την κυβέρνηση, το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί μία κομβική διαιρετική τομή με την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς στη Ν.Δ. θεωρούν πως η τήρηση της νομιμότητας στα πανεπιστήμια είναι υψίστης σημασίας και η πανεπιστημιακή αστυνομία είναι αυτή που θα αντιτίθεται στις λογικές «της βίας και του χάους», που ουκ ολίγες φορές έχουν παρουσιαστεί στα ελληνικά ιδρύματα. Αντιθέτως, για την αξιωματική αντιπολίτευση η πανεπιστημιακή αστυνομία αποτελεί ένα «μισθοφορικό σώμα» που θα αυξήσει την ένταση μέσα στα πανεπιστήμια. Μία ακόμη βασική τομή μεταξύ των δύο κομμάτων είναι η αξιολόγηση των καθηγητών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Πρόκειται για μεταρρύθμιση που έχει ψηφιστεί αλλά ακόμη δεν εφαρμόζεται, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει εκφράσει σφόδρα την αντίθεσή του.
Στο προσκήνιο τα θέματα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, οι επενδύσεις και το ασφαλιστικό, στο πεδίο των επικουρικών συντάξεων.
Το θέμα των επενδύσεων αποτελεί για το Μέγαρο Μαξίμου ένα ακόμη πεδίο που χωρίζει τις δύο πλευρές. Εμβληματική θέση σε αυτή την κατηγορία κατέχει το Ελληνικό, το οποίο εξαρχής ήταν για την κυβέρνηση επένδυση-σύμβολο. Η Νέα Δημοκρατία από την περίοδο που ήταν στην αξ. αντιπολίτευση κατηγορούσε την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πως βάζει τρικλοποδιές στην επένδυση, στην οποία είναι «ιδεολογικά αντίθετη». Ενας τρίτος βασικός τομέας στον οποίο αναδείχθηκε η ιδεολογική διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ είναι το ασφαλιστικό, κυρίως στο πεδίο των επικουρικών συντάξεων, όπου υπήρξε σφοδρή κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Υπενθυμίζεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει αίτημα αντισυνταγματικότητας για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, κάτι που δεν πέρασε. Στο Μαξίμου ωστόσο θεωρούν πως το μοντέλο που εφαρμόστηκε, το οποίο βάζει μέσα και τον ιδιωτικό τομέα, αποτελεί «παράδειγμα» για το πώς πηγαίνει η χώρα μπροστά.