Η Νέα Δημοκρατία είναι σε τροχιά αυτοδυναμίας στη δεύτερη κάλπη, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και απέρριψε εμμέσως τα σενάρια συγκυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με την Ελληνική Λύση μετά τις εκλογές με απλή αναλογική,

υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορείς να κυβερνήσεις με κάποιον όταν εμείς κοιτάμε στη Δύση και αυτός στην Ανατολή».
Όπως είπε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, «με το κόμμα του κ. Βελόπουλου, μας χωρίζουν πολλά πράγματα και σε επίπεδο αρχών και σε επίπεδο αξιών. Μας χωρίζουν πολλά πράγματα σε ό,τι αφορά στον προσανατολισμό της χώρας σε μείζονα ζητήματα. Έχουμε τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έχουμε εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα η Ελληνική Κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Νέα Δημοκρατία, η ελληνική Κεντροδεξιά, με τις θέσεις του κ. Βελόπουλου».
Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου οι μεγάλες διαφορές μεταξύ των δυο κομμάτων αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Εντόπισε τις διαφορές «στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το πώς θα έπρεπε να τη διαχειριστούμε, τον τρόπο με τον οποίο αποδεχόμαστε την επιστήμη και σε μια σειρά από άλλα ζητήματα. Η πάγια θέση μας είναι ότι, όπως είναι διαμορφωμένη η πολιτική συγκυρία και στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, η χώρα χρειάζεται ισχυρή αυτοδύναμη Κυβέρνηση. Αυτή είναι η επιδίωξή μας, αυτό θα πούμε με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό».
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, χθες, ερωτηθείς σχετικά είχε αναφέρει: «Εγώ δεν αποκλείω κανέναν. Αν εξαιρέσετε τα κόμματα με τα οποία μας χωρίζει ένα προγραμματικό χάος, μπορεί να συνεργαστούμε με όλα τα κόμματα»
Ο κ. Οικονόμου, αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις είπε ότι αυτές φέρουν τη ΝΔ σε τροχιά αυτοδυναμίας.
«Δημοσκοπικά η Νέα Δημοκρατία, αυτήν την ώρα που δεν έχουμε προεκλογική περίοδο, που είναι γνωστά, βεβαίως, τα διακυβεύματα και τα διλήμματα, αλλά ο κόσμος δεν είναι ευθέως αντιμέτωπος με αυτά, δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι είναι εκτός τροχιάς αυτοδυναμίας. Έχουμε αποδείξει αυτό το διάστημα, που είμαστε αυτοδύναμη Κυβέρνηση, ότι αξιοποιούμε και ενσωματώνουμε ανθρώπους και από διαφορετικές πολιτικές κατευθύνσεις».
Αρχικά να πούμε είναι θετικό πως ο κ. Τσίπρας, λίγο πολύ, αυτό που είπε στη Θεσσαλονίκη είναι ότι χωρίς το πρώτο κόμμα δεν μπορεί να γίνει Κυβέρνηση. Να συμφωνήσουμε σε αυτό και να το δεχτούμε ως μία κοινή αντίληψη. Δηλαδή, ο πρώτος πρέπει να είναι αυτός που θα είναι στην Κυβέρνηση. Εμείς λέμε αυτοδύναμοι και αυτό θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους. Είναι στα χέρια και την επιλογή του ελληνικού λαού να το κάνει» είπε ο κ. Οικονόμου.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο η θέση της ΝΔ είναι πολύ καθαρή αναφορικά με τις συνεργασίες, όπου το μείζον είναι ένας ελάχιστος κοινός παρονομαστής και μια ισχυρή κυβέρνηση:
«Είναι πολύ καθαρή η δική μας θέση: Να προκύπτει μία Κυβέρνηση η οποία να είναι συμπαγής και να υπάρχει ένας ελάχιστος κοινός παρονομαστής ότι πάμε προς την ίδια κατεύθυνση. Αν ο ένας πάει προς την Ανατολή και εμείς προς τη Δύση, αυτό δεν μπορεί να είναι Κυβέρνηση. Και όλα αυτά είναι ζητήματα που ο κόσμος στη σκέψη του, στην επιλογή του κατά τη διάρκεια των εκλογικών αναμετρήσεων είμαστε απολύτως σίγουροι ότι θα τα λάβει υπόψη του και θα διαμορφώσει τις συνθήκες της αυτοδύναμης Ελλάδος.
Βλέπουμε πιθανό και αναγκαίο η Νέα Δημοκρατία να είναι αυτοδύναμη. Μια ισχυρή Κυβέρνηση που θα πάει τη χώρα ακόμα πιο μπροστά. Αυτό είναι η επιδίωξή μας και αυτό είναι και η εθνική αναγκαιότητα στη συγκυρία που ζούμε. Από εκεί και πέρα υπάρχει χάσμα που μας χωρίζει με το κόμμα του κ. Βελόπουλου σε κεφαλαιώδη, σε θεμελιώδη ζητήματα που αφορούν την πολιτική και την κατεύθυνση της χώρας».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε επίσης αναφερόμενος στην κοινωνική πολιτική τις δεσμεύσεις της ΝΔ και τους συνταξιούχους, ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε δυνατότητα προς όφελος της κοινωνίας.