Το τέλος του καλοκαιριού, η επιστροφή των πολιτών στην καθημερινότητα αλλά και η ολοκλήρωση της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) είναι τα τρία στοιχεία που καθιστούν μια δημοσκόπηση αντιπροσωπευτική και ικανή να αποτυπώσει τις προθέσεις των ψηφοφόρων στην αρχή της κάθε πολιτικής χρονιάς.

Η μέτρηση της Pulse, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, δείχνει την ανθεκτικότητα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο απέναντι στο μεγάλο κύμα ακρίβειας, αλλά και σε σχέση με την υπόθεση των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ. Ανάλογα ανοδική πορεία συνεχίζει να καταγράφει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τις 18 έως τις 20 Σεπτεμβρίου στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, η «γαλάζια» παράταξη συγκεντρώνει ποσοστό 34,5%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να υπολείπεται κατά 8 μονάδες στο 26,5%. Στο 12% ανιχνεύεται το ΠΑΣΟΚ, στο 5% το ΚΚΕ και ακολουθούν Ελληνική Λύση (4%) και ΜέΡΑ25 (3%). Αλλο κόμμα ψηφίζει το 6,5%, ενώ αναποφάσιστοι είναι το 8,5% των ερωτηθέντων.
Χωρίζοντας η Pulse το διάστημα συλλογής στοιχείων σε τρεις περιόδους είναι χαρακτηριστικό πως πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη (8-9 Σεπτεμβρίου) η Νέα Δημοκρατία μετρήθηκε στο 33%. Εμφάνισε μείωση κατά μία μονάδα σε σχέση με την τελευταία έρευνα που έγινε στα μέσα Ιουλίου. Αμέσως μετά (12-15 Σεπτεμβρίου) κέρδισε 1,5%, διατηρώντας περίπου στα ίδια ποσοστά με το καλοκαίρι την ψαλίδα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εξάγεται το συμπέρασμα πως η όποια δυσπιστία καταγράφηκε προς την κυβέρνηση για το θέμα των επισυνδέσεων καλύφθηκε από την παρουσία και τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώθηκε στην πρώτη καταγραφή της Pulse τον Σεπτέμβριο στο 25,5%, σημειώνοντας μια μικρή πτώση μισής μονάδας σε σχέση με τον Ιούλιο. Μετά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ κέρδισε μία μονάδα φθάνοντας το διάστημα 18-20 Σεπτεμβρίου στο 26,5%.
Η δημοσκοπική πορεία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι η εξής: Ιούλιος 13%, 8-9 Σεπτεμβρίου 12%, 12-15 Σεπτεμβρίου 11,5%, 18-20 Σεπτεμβρίου (μετά την επίσκεψη του Νίκου Ανδρουλάκη στη Θεσσαλονίκη) 12%. Το στοιχείο που δεν παρουσιάζει καμία ουσιαστική μεταβολή είναι ο κρίσιμος δείκτης της παράστασης νίκης που διαμορφώνει το πολιτικό κλίμα. Και στις τρεις μετρήσεις που έκανε η Pulse μέσα στον μήνα, η κυβερνώσα παράταξη παρέμεινε σταθερή στο 56%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ανεβαίνει από το 24% στο 26%.