«Όσο η Τουρκία δεν εφαρμόζει τους νόμους, όσο κάνει πλάτες στους διακινητές, όσο δεν τιμά τις συμφωνίες που έχει υπογράψει, δυστυχώς θα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τέτοιες τραγωδίες» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου

, αναφερόμενος στα ναυάγια σε Κύθηρα και Λέσβο, τα οποία στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 17 μετανάστες.
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για τεράστιες ευθύνες των τουρκικών αρχών. Όπως είπε, «αυτό που έγινε χθες από τους διακινητές είναι εγκληματική ενέργεια».
Σημείωσε, επίσης, ότι το γεγονός πως η Τουρκία «κάνει τα στραβά μάτια, υποκινεί πολλές φορές, δεν εφαρμόζει τις συνθήκες», οδηγεί σε τραγωδίες. Επεσήμανε, δε, ότι η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία πρέπει να σταματήσει διότι κοστίζει ανθρώπινες ζωές.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε τη θλίψη του για τα τραγικά γεγονότα που οδήγησαν σε θανάτους κι έβαλαν σε κίνδυνο πολλούς ανθρώπους. Όπως είπε «οι ελληνικές αρχές, το Λιμενικό, η Αστυνομία, ο Στρατός, το Ναυτικό, το Πυροσβεστικό Σώμα υπό ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες διέσωσαν ανθρώπινες ζωές. Έσωζαν ανθρώπους που ρίχτηκαν από ασυνείδητους διακινητές στα μανιασμένα νερά του Αιγαίου, πάνω σε σκάφη που δεν πληρούν κανέναν κανόνα ασφαλείας. Τέτοια ανεύθυνη συμπεριφορά και ταυτόχρονα οι πλημμέλειες της Τουρκίας απ’ τα παράλια της οποίας ξεκίνησαν τα σκάφη αυτά οδηγούν δυστυχώς νομοτελειακά σε τραγωδίες».
«Παρά την οργάνωση και τις ηρωικές προσπάθειες του προσωπικού των ελληνικών αρχών οι οποίες συνεχίζονται, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα θρηνούμε θύματα όσο η Τουρκία δεν πράττει ό,τι επιβάλλουν οι διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει και το διεθνές Δίκαιο» επεσήμανε.
Ως προς τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα και ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Οικονόμου είπε ότι δεν υπάρχει κάποια νεότερη εξέλιξη. Επεσήμανε, δε, ότι ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους για την τουρκική προκλητικότητα.