Με αύξηση κατά 9,4%



Στην τρίτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού -ύψους κατά 9,4% αυτή τη φορά- προχωρεί η κυβέρνηση. Έτσι από την 1η Απριλίου αυτός θα φτάσει στα 780 ευρώ (μικτά) από τα 650 ευρώ  (μικτά) που ήταν το 2019 (σ.σ. όταν ανέλεβε την εξουσία).
Συγκεκριμένα, ο καθαρός κατώτατος μισθός (δηλαδή αφού αφαιρεθούν οι εισφορές των ασφαλισμένων) θα ανέλθει από τον επόμενο μήνα στα 670 ευρώ έναντι 611 ευρώ που είναι έως και τον τρέχοντα μήνα.
Συνεπώς, οι αμειβόμενοι με τον κατώτατο -χωρίς κατοχυρωμένη προϋπηρεσία το 2012- θα λάβουν αύξηση ύψους 59 ευρώ/μήνα και 826 ευρώ σε ετήσια βάση (14 μήνες -λόγω 13ου και 14ου μισθού- Χ 59 ευρώ).
"Κάτι που σημαίνει ότι από τότε έχουν προστεθεί ετησίως σχεδόν τρεις επιπλέον μισθοί στο εισόδημα περίπου 600.000 εργαζομένων. Η νέα αύξηση προφανώς και θα συμπαρασύρει τα επιδόματα ανεργίας και όλες τις παροχές που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό. Ξέρω και ξέρουμε ότι στη χώρα μας οι αμοιβές είναι ακόμα χαμηλές, ενώ πιέζονται ακόμα περισσότερο από τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Είναι κάτι το οποίο το ακούω συνέχεια ειδικά από νέες και νέους, οι οποίοι δύσκολα τα βγάζουν πέρα. Αυτή η αύξηση προφανώς και δεν λύνει το πρόβλημα σίγουρα όμως προσφέρει μία πολύ σημαντική ανακούφιση και κυρίως δηλώνει την πρόθεσή μας να αναβαθμίσουμε τους μισθούς τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα", τόνισε ο πρωθυπουργός.
"Το τελικό ποσό που έχει συμφωνηθεί βρίσκεται στο ανώτατο όριο των δυνατοτήτων μας. Είναι ωστόσο μέσα στις αντοχές των επιχειρήσεων. Θέλω να θυμίσω πόσο πολύ στηρίχτηκαν από την ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ταυτόχρονα, η εθνική οικονομία παραμένει σε μία ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, η ανεργία υποχωρεί σταθερά, οι φόροι εξακολουθούν να μειώνονται και τώρα κατά συνέπεια είναι η ώρα να στηριχθούν οι εργαζόμενοι με μία και νέα αύξηση του βασικού μισθού... Το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να το καρπώνονται δίκαια όλοι...", ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σημειώνεται πως η αύξηση την οποία ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός ξεπερνά κατά πολύ την αύξηση την οποία προβλέπει το σχέδιο πορίσματος το οποίο υπέβαλε το ΚΕΠΕ στο Υπουργείο Εργασίας (από 4,5% έως 7,5% -7,75%), καθώς και τις προτάσεις της Τράπεζας της Ελλάδας, των επιστημονομικών φορέων (πχ ΙΟΒΕ) συντριπτικής πλειοψηφίας των εργοδοτικών οργανώσεων, με εξαίρεση τη ΓΣΕΒΕΕ, η οποια πρότεινε αύξηση από 8% έως 10%. Όσον αφορά τη ΓΣΕΕ, είχε προτείνει αύξηση 15,8%.
Υπενθυμίζεται πως η επερχόμενη (από την 1η Απριλίου 2023) αύξηση του κατώτατου μισθού είναι η τρίτη κατά σειρά επί κυβερνήσεως ΝΔ, σε διάστημα μικρότερο του ενάμισι χρόνου. Η πρώτη (2%) δόθηκε την 1η Ιανουαρίου 2022 και η δεύτερη (7,5%) δόθηκε την 1η Μαΐου 2022.
Λαμβάνοντας υπόψην και την αύξηση από την 1η Απριλίου 2023 (9,4%), η συνολική αύξηση της περιόδου 2019 - 2023 ανέρχεται στα 18,9%.Αν συνοπολογίσει κανείς και την έμμεση αύξηση στις καθαρές αποδοχές των εργαζομένων λόγω της μείωσης των εισφορών τους ως ασφαλισμένους (κοντά στο 1,5% στα πλαίσια του πακέτου μείωση των εισφορών κατά 4,4 μονάδες την περασμένη 4ετία), η συνολική αύξηση των καθαρών αποδοχών των αμειβομένων με τον κατώτατο ανέρχεται φτάνει στο κατώφλι του 20,5%.