Η Μεγάλη Βδομάδα ξεκινά και οι συνταγές για πασχαλινά κουλουράκια θα έχουν την τιμητική τους, μαζί φυσικά με τσουρέκια και όλα όσα συνοδεύουν το πασχαλινό τραπέζι.
Πριν φτάσουμε όμως στην Μεγάλη Πέμπτη, όταν και παραδοσιακά πλάθουμε τα κουλουράκια της Λαμπρής, σκεφτήκαμε να σας δείξουμε μια συνταγή για γλυκίσματα που ταιριάζουν με τη νηστεία της Μεγάλης Βδομάδας.
Γίνονται με κονιάκ και πορτοκάλι, αφρατεύουν πολύ και μπορούν να συνοδεύσουν τον πρωινό καφέ ως το Μεγάλο Σάββατο που θα τελειώσει η νηστεία της Σαρακοστής. Μετά τα απολαυστικά κουλουράκια με λεμόνι και σοκολάτα, τη νηστίσιμη εκδοχή έρχεται να συμπληρώσει αυτό το πραγματικά αφράτο γλύκισμα.
Υλικά
90 γρ Καλαμποκέλαιο (1/2 ποτήρι)
110 γρ Χυμό πορτοκάλι (1/2 ποτήρι)
1 Ξύσμα από πορτοκάλι
470 γρ Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
100 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
1 σφηνάκι κονιάκ
1 κ.γ. Μαγειρική σόδα
1 κ.γ. Baking powder
Γαρίφαλο σε σκόνη
Κανέλα σε σκόνη
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε τη σόδα στο πορτοκάλι σε ένα μπολ, προσέχοντας γιατί η σόδα έχει την ιδιότητα να αφρίζει
Βάζουμε το λάδι με τη ζάχαρη στο μίξερ και χτυπάμε να ενωθούν. Συμπληρώνουμε το κονιάκ, το ξύσμα, κανέλα και γαρίφαλο και τον χυμό
Προσθέτουμε σιγά, σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε με τα χέρια ώσπου να πάρουμε μια ομοιόμορφη ζύμη.
Ανοίγουμε κορδόνια 7-8 εκατοστών με τη ζύμη και τυλίγουμε σε στρογγυλά κουλουράκια
Ψήνουμε στους 170oC για 20-25′ λεπτά.
Πηγή: iefimerida.gr