Πέθανε στο Βερολίνο ο σπουδαίος ηθοποιός και μουσικός Κώστας Παπαναστασίου σε ηλικία 84 ετών, όπως μεταδίδουν τα γερμανικά ΜΜΕ.  
Ο Κώστας Παπαναστασίου γεννήθηκε το 1937 στο Αρτεσιανό Καρδίτσας. Έφυγε το 1954 για να σπουδάσει πολιτικός μηχανικός στη Βιέννη. Δύο χρόνια αργότερα, το 1956, πήγε στο Δυτικό Βερολίνο, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του εργάστηκε για ένα διάστημα ως επιστημονικός συνεργάτης στο Πολυτεχνείο, ενώ πήρε και μαθήματα ηθοποιίας.
Στα μέσα της δεκαετίας του 60, όταν φούντωσε το φοιτητικό κίνημα στη Γερμανία και προπαντός στο Δυτικό Βερολίνο, ο Κώστας Παπαναστασίου συμμετείχε ενεργά, παράλληλα ήταν μέλος και στέλεχος της ΕΔΑ. 
Το 1972 άνοιξε το ρεστοράν Terzo Mondo (Τρίτος Κόσμος) στο κέντρο του Δυτικού Βερολίνου. Το Terzo έγινε θεσμός στη δεκαετία του ’70, του ’80 και του ‘90. Θαμώνες του είναι φοιτητές, διανοούμενοι, καλλιτέχνες, γνωστοί πολιτικοί, που έρχονται περισσότερο για τις ατέρμονες συζητήσεις που διαρκούν ως τα χαράματα παρά για το φαγητό, σύμφωνα με την DW.
Ο Κώστας Παπαναστασίου έγινε σε ολόκληρη τη Γερμανία γνωστός ως ο Έλληνας εστιάτορας της ταβέρνας «Ακρόπολη» στο πιο δημοφιλές γερμανικό σίριαλ Lindenstrasse. Από το 1985 ως το 1996 ως «Παναγιώτης Σαρικάκης» εμφανίστηκε σχεδόν όλα τα επεισόδια που παίζονταν εβδομαδιαίως. Η φήμη που απέκτησε τότε ήταν τόσο μεγάλη, που ακόμη και σήμερα τα λεωφορεία ξεναγήσεων τουριστών κάνουν στοπ στο Terzo Mondo.
Πολλά χρόνια ο Κώστας Παπαναστασίου οργάνωνε ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γεωργία. Στο διάστημα της κρίσης χρέους της Ελλάδας συμμετείχε στη δημόσια συζήτηση και ασκούσε κριτική στις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα που εκφράζονταν σε γερμανικά ΜΜΕ ενάντια στους Έλληνες.
Για την κοινωνική του προσφορά ο Κώστας Παπαναστασίου τιμήθηκε το 2012 από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γιόαχιμ Γκάουκ, με τον Σταυρό του Τάγματος της Αξίας. Έναν χρόνο νωρίτερα, το 2011, έδωσε συναυλία στο μουσικό θέατρο της Φιλαρμονικής με αφορμή τα 55 χρόνια διαβίωσης στο Βερολίνο. Αργότερα  παραπονέθηκε ότι η στάση του ήταν αφορμή για να μην έρχονται πλέον τόσοι πολλοί πελάτες στο Terzo. Τα δύο τελευταία χρόνια ο Κώστας Παπαναστασίου έπασχε από άνοια και ζούσε σε νοσηλευτικό ίδρυμα.
Πηγή/φωτό: Deutsche Welle, tagesspiegel.de