Χωρίς εφημερεύοντα ακτινολόγο το Σαββατοκύριακο το νοσηλευτικό ίδρυμα

Την λειτουργία του νοσοκομείου Καρδίτσας χωρίς εφημερεύοντα ακτινολόγο, το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, κατήγγειλε μέσω έκτακτης κινητοποίησης, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας του νομού μας.

Συγκεκριμένα, χθες στη 1 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στην είσοδο του νοσηλευτικού ιδρύματος, με την συμμετοχή και άλλων φορέων που έσπευσαν να συμπαρασταθούν.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης κ. Γάζος, από την πλευρά τους οι γιατροί είχαν προειδοποιήσει για αυτές τις εξελίξεις κυβέρνηση, υπουργείο, 5η ΥΠΕ και τη διοίκηση του νοσοκομείου, χωρίς να ληφθεί κανένα μέτρο.

Την Κυριακή η Ένωση προέβη και σε έγγραφη αναφορά στην Εισαγγελία για το ζήτημα. Το ακτινολογικό έχει μείνει πλέον με δυο ακτινολόγους. Ο ένας βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια, ενώ ο δεύτερος δεν εφημέρευσε το Σαββατοκύριακο, αφού εργάζονταν για πέντε 24ωρα συνεχόμενα. Είναι αδιανόητο, καταγγέλλουν οι γιατροί να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί υπέρηχος σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά, οι αξονικές τομογραφίες να πραγματοποιούνται μόνο από τεχνολόγο-ακτινολόγο χωρίς την παρουσία και ευθύνη ιατρού ακτινολόγου και να γίνεται “delivery” ιατρικών εξετάσεων και γνωματεύσεων μέσω των νοσοκομείων Καρδίτσας και Τρικάλων, κάτι που συνέβη το Σαββατοκύριακο.

Ο κ. Γάζος χαρακτήρισε επικίνδυνη την κατάσταση λειτουργίας του νοσοκομείου Καρδίτσας και εγκληματική την πολιτική της κυβέρνησης για τους ασθενείς και τους πολίτες που έχουν ανάγκη το δημόσιο σύστημα υγείας, κάτι που οι γιατροί έλεγαν και καθ΄ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Τόνισε ότι είναι προδιαγεγραμμένο έγκλημα με το ακτινολογικό, γιατί εδώ και ένα χρόνο μιλούσαν για τη συγκεκριμένη κατάσταση που οδήγησε στην αποχώρηση τριών ακτινολόγων το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Γιατροί, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του νοσοκομείου, ζητάνε άμεσα προσλήψεις ακτινολόγων, μιας και όλες οι ειδικότητες και όλα τα τμήματα βρίσκονται στον «αέρα» αφού δεν μπορεί να λειτουργήσει απρόσκοπτα το ακτινολογικό εργαστήριο. Απαίτησή μας είπε ο κ. Γάζος είναι να υπάρξει σεβασμός στο δικαίωμα της ζωής και της υγείας όλων των ανθρώπων, διεκδικούμε δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας αποκλειστικά για όλους, προσλήψεις νέου προσωπικού σε όλες τις κενές θέσεις που υπάρχουν στο νοσοκομείο και στα ΚΥ, ξεκινώντας άμεσα με ακτινολόγους. «Εύκολα πήραν αποφάσεις να στέλνονται οι αξονικές τομογραφίες σε ιδιωτικά εργαστήρια, αλλά δύσκολα, δύσκολα σε εισαγωγικά γιατί δε θέλουν, λύνουν τα προβλήματα για τις ανάγκες των ασθενών μας», κατέληξε.

Δηλώσεις έκανε και εκπρόσωπος του προσωπικού του νοσοκομείου που βρίσκονται σε αναστολή κ. Μπαλάσκα, η οποία τόνισε ότι ποτέ καμία πράξη δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικοί, γι αυτό υπήρξε αντίδραση από την πλευρά τους. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, τόνισε, δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα πρόσχημα πρώτον για να υπάρξει ένας κοινωνικός έλεγχος και δεύτερον για να προωθηθεί η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

την κινητοποίηση δήλωσαν, εκτός των άλλων, "παρών", ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Καπράνας και ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ κ. Ταξιάρχης.